TV K3

android aplikacija

instaliraj

Crnadak: Zahtjev za članstvo u EU rezultat napora svih nivoa vlasti

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Briselu da je predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU rezultat napora svih nivoa vlasti u BiH, te da će im služiti kao dodatni podsticaj za nastavak provođenja neophodnih reformi s ciljem napredovanja zemlje na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Crnadak: Zahtjev za članstvo u EU rezultat napora svih nivoa vlasti

Crnadak je danas imao odvojene susrete sa ministrom inostranih poslova Holandije Bertom Koendersom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i članovima Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da su centralne teme razgovora bile evropske integracije BiH, odnosno jučerašnja predaja zahtjeva za članstvo BiH u EU. Crnadak je sagovornicima zahvalio za podršku koju su u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja BiH pružile institucije i zvaničnici Holandije i EU, te izrazio nadu da će pozitivan stav prema BiH biti potvrđen i nakon predaje aplikacije za članstvo, u procesu dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Susreti su bili prilika i za razmjenu mišljenja o situaciji u regionu i aktuelnoj migrantskoj krizi, te drugim važnim temama. Radnom grupom za zapadni Balkan predsjedavao je član Evropskog parlamenta Alojz Peterle, uz učešće stalnih izvjestilaca Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana, među kojima i stalnog izvjestioca za BiH Kristijana Dan Prede, te šefova međuparlamentarnih delegacija iz Evropskog parlamenta i predsjednika Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Tonina Picule. Crnadak je prije podne učestvovao na samitu “Prijatelja Evrope”, u drugoj panel diskusiji posvećenoj intenziviranju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

Sutra, trećeg dana radne posjete Briselu, Crnadak će održati brifing za ambasadore Političkog i bezbjednosnog komiteta EU, nakon čega će se sastati sa evropskim komesarom za transport Violetom Bulc i vršiocem dužnosti generalnog sekretara Službe za spoljne poslove EU Helgom Šmit. Crnadak je juče, kao član delegacije BiH koju je predvodio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, prisustvovao predaji zahtjeva za članstvo BiH u EU i sinoćnjem prijemu u svečanom predsjedničkom salonu Evropskog parlamenta, upriličenom tim povodom.

Komentarišite

Your email address will not be published.