TV K3

android aplikacija

instaliraj

Čović: Mala je vjerovatnoća da će doći do izmjena Izbornog zakona

Čović: Mala je vjerovatnoća da će doći do izmjena Izbornog zakona

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH izjavu za medije dao je predsjednik ove stranke i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Čović je u uvodu kazao da se danas raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji te izbornom programu HDZ-a za oktobarske izbore.

“Mi izbore trebamo imati pripremljene kao da će se Izborni zakon promijeniti, iako nam je ostalo vrlo simbolično vrijeme. Kad CIK raspiše izbore, završavamo priču o Izbornom zakonu, tako da nećemo dopusti da neko spekulira da ćemo u oktobru promijeniti Izborni zakon. Ako već nismo potrebne promijene napravili u prošloj godini, onda do kraja aprila i par dana maja treba uraditi ono što se može uraditi. Ako ima volje, mišljenje je da imamo i sada dovoljno vremena”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a je kazao da gledajući kako se politički subjekti ponašaju u zadnje vrijeme, da je mala vjerovatnoća da će do izmjena Izbornog zakona doći.

“HNS se što se tiče Predsjedništva i Doma naroda jasno odredio oko legitimnog predstavljanja i to je nešto što druge strane moraju znati”, još jednom je naglasio Čović.

Sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice oko promjena Izbornog zakona nije još održan zbog tehničkih razloga. Kazao je kako je telefonski razgovarao s amabasadorkom SAD u BiH Morin Kormak i naveo ako zaista ne dođe do promijena Izbornog zakona da će svi biti gubitnici, a BiH najveći.

“Rekao sam ambasadorici da sam 24 sata na dispoziciji, ako je zaista želja da se nešto napravi”, izjavio je Čović.

Odgovorio je i na najave formiranje novog krovnog tijela hrvatskog naroda u BiH, jer kako neki komentarišu, HNS je uspio zaštiti samo interese HDZ-a.

“HNS niko više ne može devalvirati. Oni koji su željeli biti dio HNS-a morali su se potruditi da imaju izborni rezultat, ako to nemate onda je to izlišno komentarisati. Uvijek će biti onih kojima se nešto ne sviđa. Pozivam sve mudre da razmišljaju mnogo dalje od neke lokalne potrebe kritizerstva”, odgovorio je Čović.

Čović je komentarisao i pregovore oko Mostara, naglasivši kako taj grad neće biti izuzetak u odnosu na bilo koju sredinu.

“Mostar neće biti grad slučaj bez obzira koliko to neko želio. Imamo odluku Ustavnog suda i nju je dovoljno ispoštovati. Oko drugih tema koje neki žele otvarati mogu reći da nećemo dopustiti da Mostar bude grad slučaj”, kazao je Čović.

 

(Klix.ba)

Komentarišite

Your email address will not be published.