CJB Banjaluka: Izvještaj protiv četiri odgovorna lica iz “Puteva Republike Srpske”

November 2, 2015, 12:09 pm

Nezvanično se saznaje da je izvještaj podnesen protiv Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića, Nedeljka Kneževića i Miroslava Jankovića.

Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali M.L. i N.K. iz Banjaluke, S.U. iz Mrkonjić Grada i M.J. iz Čelinca koji su osumnjičeni da su prilikom izgradnje objekata za naplatu putarina na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice ivršili krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje, rekla je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

Markanovićeva je navela da su lica čiji su inicijali M.L. i S.U. osumnjičena da su 21. septembra 2010. godine u svojstvu direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove javnog preduzeća iz Banjaluke potpisali Ugovor o izvođenju radova na realizaciji projekta “Rekonstrukcija i modernizacija magistralnog puta M-16 na dionici Prijedorska petlja – Klašnice radi povećanja bezbjednosti saobraćaja”.

Na osnovu ovog ugovora izvršeni su radovi na izgradnji objekata za naplatu putarine u vrijednosti od oko 1.385.000 KM, rekla je Markanovićeva i dodala da su osumnjičeni svjesno prekršili odredbe Zakona o javnim putevima Republike Srpske u kojem je navedeno da su za upotrebu i korišćenje javnih puteva propisane posebne naknade koje donosi Vlada Republike Srpske.

Takva uredba o visini naknade za upotrebu puta i putnog objekta na javnom putu nije donesena i regulisana do donošenja “Pravilnika o naplati posebne naknade za upotrebu auto-puteva, brzih puteva i objekata na javnim putevima”, kojim nije predviđena naplata posebne naknade za upotrebu magistralnog puta.

Time nisu bili ispunjeni uslovi za izgradnju naplatnih objekata i naplate putarine, zbog čega oni nisu nikada pušteni u rad, pa su ova lica tako očigledno nesavjesnim poslovanjem pričinila štetu javnom preduzeću od oko 1.385.000 KM, navela je Markanovićeva.

Lica čiji su inicijali N.K. i M.J. osumnjičena su da su 4. jula 2012. godine u svojstvu direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove javnog preduzeća iz Banjaluke, potpisala Ugovor o izvođenju dodatnih radova na realizaciji rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M-16, na osnovu kojeg su, između ostalog izvršeni radovi na izgradnji centralnog objekta za naplatu putarine i prateće vodovodne i kanalizacione instalacije u centralnom objektu u vrijednosti od oko 715.000 KM.

Oni su time svjesno prekršili odredbe Zakona o javnim putevima u kojem je navedeno da su za upotrebu i korišćenje javnih puteva propisane posebne naknade koje donosi Vlada Republike Srpske, rekla je Markanovićeva.

Uredba o visini naknade za upotrebu puta i putnog objekta na javnom putu nije donesena i regulisana do donošenja “Pravilnika o naplati posebne naknade za upotrebu auto-puteva, brzih puteva i objekata na javnim putevima”, a kojim nije predviđena naplata posebne naknade za upotrebu magistralnog puta.

Time nisu bili ispunjeni propisani uslovi za izgradnju centralnog objekta za naplatu putarine, zbog čega taj objekat nikada nije pušten u rad, te su na taj način očigledno nesavjesnim poslovanjem osumnjičeni su pričinili štetu pomenutom javnom preduzeću u iznosu od 715.000 KM.

Izvršenjem krivičnog djela četiri lica osumnjičena su da su javnom preduzeću pričinila ukupnu materijalnu šteta u iznosu od oko 2.100.000 KM.

(RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.