TV K3

android aplikacija

instaliraj

CIK BiH: Pola od nevažećih listića bilo prazno (VIDEO)

CIK BiH: Pola od nevažećih listića bilo prazno (VIDEO)

Predsjednik CIK-a Branko Petrić saopštio je da je pola nevažećih glasačkih listića zapravo bilo prazno, a ne nepravilno ispunjeno.

Petrić je rekao danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je iz inostranstva stiglo oko 63.000 paketa sa glasačkim materijalom od birača koji su evidentirani da glasaju putem pošte, od 77.000 birača, koliko ih je registrovano da glasaju na ovaj način.
“Ta pošta će se primati do subote 13 oktobra i ući će u brojanje”, rekao je Petrić na konferenciji za novinare u Sarajevu.
Članovi CIK-a privode kraju aktivnosti vezane za sankcionisanje aktera izbornog procesa, zbog kršenja izborne tišine i kršenja pravila kampanje istakao je Petrić.
Petrić je naveo da je danas sedam kamiona krenulo put gradova i opština u BiH kako bi preuzeli sav izborni materijal sa oko 30.000 vreća, a koje će biti smještene u skladište CIK-a u Istočnom Sarajevu, a sve s ciljem utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata.
Članovi CIK-a privode kraju aktivnosti vezane za sankcionisanje aktera izbornog procesa, Petrić je saopštio da je pola nevažećih glasačkih listića zapravo bilo prazno, a ne nepravilno ispunjeno.
Petrić je rekao da su greške moguče ali da CIK nije obučavao posmatrače i članove biračkih odbora već političke stranke.
Pojašnjeno je i da je moguće da se na biračkom spisku nalaze umrli ali da je sporno ukoliko se to zloupotrijebi.
U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu sinoć je počelo brojanje nepotvrđenih glasačkih listića, njih oko 3.700, među kojima je 1.021 koji su prijavili CIK-u da ih je neko prijavio da glasaju putem pošte. Sve se radi transparentno i u skladu sa zakonom .
Članovi CIK su demantovali tvrdnje da loše rade svoj posao i da je bilo propusta u radu ,navodeci da su greške u matičnim uredima i nadležnim državnim institucijama, najavivši da će vrlo brzo iznijeti konačne priliminarne rezultate opštih izbora.

 

(TV K3)

Komentarišite

Your email address will not be published.