Četvrt vijeka Srpske nije malo i trebalo je to obilježiti

January 17, 2017, 8:59 am

“Dan Republike su pratili i problemi prouzrokovani apelacijom Ustavnom sudu BiH člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji je htio da negira Dan Republike”, podsjetio je Čubrilović i dodao da je više puta rekao da je to dovelo u ćorsokak, iz kojeg se izašlo donošenjem novog zakona o 9. januaru.

Izrazivši nadu da više neće biti vraćanja na te stvari, Čubrilović je konstatovao da je Republika Srpska sasvim legalno i legitimno obilježila svoj praznik, koji drugi različito vide i komentarišu.

“Jednostavno mislim da ne treba politizovati oko svega i svačega. A mi smo se vratili u 10. januar, u realnost i treba što prije da prevaziđemo sve te stvari, da se bavimo onima koje se tiču rješavanja problema naših građana”, rekao je Čubrilović za današnje sarajevsko “Oslobođenje”.

Osvrćući se na reagovanja na izjavu visokog predstavnika Valentina Incka o Danu Republike Srpske, Čubrilović je rekao da Narodna skupština ima dobre odnose sa odjeljenjem OHR-a u Banjaluci i da poziv Vlade Srpske na prekid saradnje s Inckom dok on ne protumači svoju izjavu ili se ne izvini, praktično malo toga mijenja.

“Naime, on ionako ne komunicira sa rukovodstvom Republike Srpske ili to ne čini na način vidljiv za našu javnost. Teško se sjetiti kada je održao neki sastanak o konkretnoj temi. Sve se svodi na komunikaciju saopštenjima ili dekretima”, istakao je Čubrilović, konstatujući da visokog predstavnika nema.

Prema riječima predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, problem u BiH je dovesti ljude za jedan sto i sa njima razgovarati.

“Nespretno se ponaša i međunarodna zajednica u svemu tome, koja bi trebalo na neki način da doprinese tom dijalogu, ali ne na način da se postavlja naredbodavno ili tako što će nekim dekretima i odlukama uspostaviti odnose među narodima ili entitetima u BiH”, ocijenio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine rekao je da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj funkcioniše na zadovoljavajući način.

“Da ima bolja koalicija, bila bi formirana”, istakao je Čubrilović i dodao da vladajuća koalicija suviše dugo traje da bi mogla tek tako da se raziđe ili da se pravi neka druga parlamentarna većina.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.