Čelinac- 80 godina hrama sv Tome u Šnjegotini Srednjoj

October 19, 2017, 1:41 pm

Hram Svetog apostola Tome u čelinačkoj mjesnoj zajednici Šnjegotina Srednja proslavio je 80 godina postojanja. Duhovnoj svečanosti prisustvovao je veliki broj vjernika a svetu liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo, episkop banjalučki, vladika Jefrem.

Prije početka molitve vjerni narod I parohijani duhovnom pjesmom dočekali su vladiku Jefrema koji je služio svetu liturgiju povodom 80 godina hrama svetog Tome u Šnjegotini Srednjoj na Karaču. Episkop banjalučki je u svom obraćanju konstatovao da su na žalost srpska sela u većini krajeva opustjela I ostala poluprazna, mladi narod otišao a stariji ostao te da je u školama sve manji broj đaka.

“Snaga jedne kuće, porodice pa I države je u brojnosti njenog plemena. Danas je na žalost veći broj grobova nego kolijevki a na šta će nas to odvesti treba svi dobro da se zamislimo I da razmislimo”, poručio je vladika Jefrem.

Sa vladikom se slažu I mještani Šnjegotine ne samo Srednje nego I ostale tri, ističući da je radostan dan proslava jubileja hrama I dolazak mnogih mještana iz inostranstva ali je I činjenica da je veliki broj ljudi napustio selo u potrazi za boljim životom.

Rada Kostrešević iz Šnjegotine Srednje kaže da je život danas ipak bolji ali da je potrebno obezbijediti zaposlenje mladima da bi ostali u ovom kraju.

Mještanin Gostimir Savić kaže da bi narod trebao ovako češće da se okuplja I druži.

“Mladih malo ima ali treba ih pokušati zaposliti pa bi ih možda bilo I više”, rekao je Savić.

Za slavsku trpezu pobrinuli su se kumovi slave Sveto I Mira Tripić koji su za ovu priliku došli iz Švajcarske gdje su otišli prije 30 godina.

“To mi je velika čast da budem kum slave crkve u kojoj sam kršten. Ako me pitate šta je to što me ponukalo da budem kum, to je želja za mojom crkvom I rodnim krajem”, ističe Sveto.

Njegova supruga Mira kaže da joj je drago što je bio veliki odziv ljudi.

“Ne znamo baš najbolje običaje davno smo otišli prije 30 godina dosta toga se zaboravilo ali trudimo se”, iskrena je Mira.

Mještanin Šnjegotine Velike Milorad Tripić ispričao je da je pored hrama koji je izgrađen 1937. godine na mjestu prekoputa nekada bila I škola izgrađena 1925. godine. Dodaje da je hram proširivan 70-ih godina prošlog vijeka a 2007. godine je u dvorištu napravljena I osveštana crkvena sala za potrebe vjerskih obreda. Naglašava da je ovaj dan značajan za mještane sve četiri Šnjegotine a da je ova crkva nekada bila poznata I pod imenom šarena crkva.

“Da napomenem da je fasada na staroj crkvi bila crveno bijela I bila je prepoznatljiva kao šarena crkva na “Karaču”. Tako su je mnogi, pa čak I u Srbiji, koji su prolazili ovim područjem u toku drugog svjetskog rata I kasnije oslovljavali I po tome su prepoznavali ove krajeve opštine Čelinac, Teslić, Prnjavor koje su gravitirale ovom području”, priča Tripić.

Praznik svetog Tome ili Tomindan slavi se 19. oktobra. Inače sveti Toma je jedan od dvanaestorice apostola koji je poznat po tome što je posumnjao odnosno nije povjerovao da je Gospod vaskrsao a Hristos mu rekao da stavi ruku među njegova rebra nakon čega je povjerovao u njegovo vaskrsenje.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *