Čarobne slike na nojevom jajetu (FOTO)

April 20, 2019, 8:19 am

Božidar Stanišić iz Zrenjanina je do sada već učestvovao na tridesetak izložbi, a trenutno ima i isto toliko veliku kolekciju unikatnih nojevih jaja sa raznim motivima.

Oslikavanje i rezbarenje nojevih jaja slikara Božidara Stanišića iz Zrenjanina jedinstvena je umjetnost za koju treba mnogo talenta, ali i strpljenja.

Ovaj član Udruženja likovnih umjetnika Zrenjanina, po struci ekonomista, jedini je na ovim prostorima usavršio oslikavanje i rezbarenje nojevih jaja, koji mu najčešće posluže za izradu dekorativnih lampi.

Od malih nogu je kaže imao afiniteta prema umjetnosti. Ipak vratio joj se tek u zrelim godinama, devedesetih.

– Učlanio sam se u likovnu sekciju u mojoj tadašnjoj firmi i ubrzo pokazao šta znam. Oslikavao sam prvo abažure, dok mi jedan kolega nije donio nojevo jaje i tražio da nešto nacrtam. Nisam imao pojma kako se to radi. Oslikao sam jedan pejzaž i tako je 2010. godine sve počelo – kaže Stanišić, sada već penzioner.

Do sada je već učestvovao na tridesetak izložbi, a trenutno ima i isto toliko veliku kolekciju unikatnih nojevih jaja sa raznim motivima. Na njima su često hrišćanski sveci, ali i pejzaži, te motivi sa životinjama ili iz daleke antike.

Ipak, ljudima često najzanimljivija budu jaja na kojima su oslikani Tito, Če Gevara, Merlin Monro, Nikola Telsa, Novak Đoković, Elvis Prisli, Putin, Lenjin ili Džim Morison.

Jedino jaje koje je ikada razbio bili su nažalost Bitlsi. Legendarna četvorka iz Liverpula bila je već gotova, ali neočekivano jači vazduh iz kompresora oteo ih je iz ruku majstora i završili su u hiljade djelića.

– Nojevo jaje se prvo očisti, dezinfikuje i izvuče se opna iz njega, jako pažljivo, pomoću dva magneta. Potom se rezbari ili oslikava. Debljina ljuske nojevog jajeta je 2 do 3 milimetra, što dozvoljava rezbarenje. Da bi mu dodao malo kontrasta koristim pirografiju kako bi osjenčio pojedine dijelove. Nojeva jaja su kao porcelan, najsličnija su njemu, banatska su, nabavljam ih sa jedne farme u Zrenjaninu – nastavlja on.

Radionicu je napravio u kući, kao i poseban alat, koji najčešće liči na stomatološke instrumente, a neke brusilice to i jesu. Izrada jednog jajeta zahtijeva od 15 do 20 dana posla. Supruga Branka kao i kćerke i unuci, najveća su mu podrška.

Najdraže jaje mu je ono koje nosi lik Če Gevare, jer kaže da prema ubijenom revolucionaru gaji posebna osjećanja.

– On me jednostavno fascinira. Napravio sam lampu sa njegovim likom, tu je i petokraka, lanci i rešetke koje govore o njegovom zatočeništvu. On je legenda, simbol otpora – izjavio je Stanišić.

(Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *