Čarls Kupermen nasljednik Boltona

September 11, 2019, 6:40 am

Vršilac dužnosti američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost biće Čarls Kupermen, dosadašnji zamjenik Džona Boltona, rekli su iz Bijele kuće za BBC.

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp na Twitteru objavio da je otpustio savjetnika za nacionalnu bezbjednost, isplivale su informacije da su Tramp i Bolton imali razmirice o brojnim spljnopolitičkim izazovima, od Avganistana do Irana.

Mnogi u Bijeloj kući nisu bili zadovoljni ni ponašanjem Boltona, a neimenovani izvor rekao je za BBC da je on od Nacionalnog savjeta za bezbjednost stvorio poseban entitet.

“Bolton radi odvojeno od ostatka Bijele kuće”, rekao je bivši zvaničnik Trampove administracije koji je želio da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, Bolton nije prisustvovao sastancima i pratio je sopstvene inicijative.

“On vodi sopstveni šou”, rekao je taj zvaničnik.

Drugi zvaničnik Bijele kuće izjavio je američkom partneru BBC-ja, CBS News-u da je Bolton uvijek imao svoje prioritete i da nikada nije pitao pedsjednika koji su njegovi prioriteti.

Bivši visoki zvaničnik u američkoj administracji rekao je za CBS da je Boltonovo insistiranje da sve bude po njegovom razbjesnilo mnoge ljude u Bijeloj kući, uključujući predsjednika.

Proteklih mjeseci, kaže izvor CBS-a, zahtjevi za Boltonovo razrješnje postali su sve glasniji, a da se u protekle dvije nedjelje već znalo da je Bolton sljedeći na redu za otkaz.

Dopisnica BBC-ja iz Bijele kuće jednom je upitala Boltona kakav je njegov odnos sa predsjednikom, na šta je on prsnuo u smijeh.

Nakon što je Tramp objavio da mu je dao otkaz, Bolton je u poruci televiziji Fox News insistirao da je on podnio ostavku na mjesto savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

On je novinaru Washington Posta Robertu Kosti napisao da će i on “imati šta da kaže” i da mu je “jedina briga nacinalna bezbjednost SAD”.

Bolton, koji je na funkciji bio od aprila 2018. godine bio je treći Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, poslije Majkla Flibna i H.R. MekMastera.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *