Čak 40 odsto investitora planira da odgodi ulaganja u BiH

August 4, 2020, 12:56 pm

Polovina investitora u Bosni i Hercegovini potvrdila je nastavak planiranih ulaganja  u BiH koja su dogovorene i prije epidemije korone, a 40 odsto će najvjerovatnije odgoditi planirane investicije.

Dvije kompanije planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH, dok će jedna u potpunosti obustaviti investicione aktivnosti, pokazao je onlajn uputnik koji je Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH u maju uradila sa postojećim investitorima.

Iz FIPA su saopštili da je evidentno da je pandemija korona virusa prouzrokovala turbulencije i posledice najviše u zdravstvenoj sferi, a poslije toga i u svim ostalim sferama društvenog života na cijeloj planeti, pa i u BiH.

– Negativan odraz ovakve globalne situacije stvorio je dugotrajno negativan trend u direktnim stranim investicijama (DSI) u BiH. Predviđa se da će globalni tokovi DSI opasti i do 40 odstou ovoj godini, u odnosu na 2019. kada su iznosili 1,54 triliona dolara i bili veći za tri odsto u odnosu na 2018. Kada se sve to posmatra u BiH, iznos priliva DSI u BiH u 2019. iznosili su 899 miliona KM, što je bilo povećanje za 11,6 odsto u odnosu na 2018. Prije pandemije, 79,3 odsto investitora  navelo je da planira nove investicije i reinvesticije u ovoj godini u 2020. u BiH – rekla je direktorica FIPA Milica Marković.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, već u prvom kvartalu 2020. godine registrovano je smanjenje DSI za 3,4 odsto, što kao neto finansijska pasiva iznosi 243,2 mil. KM.

Srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *