Budžet na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PS BiH

September 19, 2021, 10:53 am

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za sutra, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.
Prema predloženom budžetu, koji će se pred poslanicima naći u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u ovoj godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri odsto u odnosu na budžet iz prošle godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet odsto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u predloženom budžetu za ovu godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na prošlu veći su za četiri odsto.

Na prijedlog Savjeta ministara na dnevnom redu je, u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa izjednačavanje svih poreskih obveznika.

Prema trenutnom Zakonu, akciza na duvanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

U prvom čitanju poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa spuštanje praga unutar liste sa 20 na 10 odsto, a čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Dnevnim redom predviđeno je da poslanici raspravljaju i o zahtjevu poslanika Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Predlagači navode da je neophodno mijenjati postojeći Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH da bi bila obezbijeđena efikasna i nezavisna primjena instituta sukoba interesa, te ujednačeni i usklađeni propisi koji regulišu sukob interesa i izvještaje o imovinsko-finansijskom stanju nosilaca javnih funkcija.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o različitim prijedlozima i zahtjevima.

Predviđeno je da se poslanici izjasne i o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima su i sporazumi između Savjeta ministara i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći BiH od 500 miliona japanskih jena i bespovratnoj pomoći od 100.000.000 japanskih jena za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova, objavljeno je na veb-stranici parlamenta BiH

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *