Budva čeka srpske turiste: Prijedlog da se gostima iz Srbije omogući dolazak uz serološki test

August 7, 2020, 8:04 am

Turistima iz Srbije trebalo bi omogućiti dolazak sa elisa serološkim testom ili ECLIA testom, saopštila je Turistička organizacija Budve.

Riječ je o o serološkim testovima koji su jeftiniji nego PCR i na čiji rezultat se kraće čeka. Od skoro ga rade i privatne laboratorije u Srbiji, po cijeni od oko 2.000-2.500 dinara, prenosi Nova ekonomija.

Kako se navodi u saopštenju Turističke organizacije Budve, liberalizacija preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije je od posebnog značaja i smatra se da bi najadekvatnije bilo kada bi se primjenili principi kao sa BiH.

– S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtjev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa, omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, mora se ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom dijelu pomoći turističkoj privredi i građanima koji se umnogome oslanjaju na turizam.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *