Budno prate situaciju u školama: Od početka nastave zaraženo 325 učenika

September 16, 2021, 4:14 pm

Od početka ove školske godine značajno je povećan broj učenika koji su zaraženi virusom korona, ali situacija u ovom momentu nije alarmantna i časovi u učionicama se nastavljaju kao i do sada.

Od 1. do 13. septembra u Srpskoj je registrovano 325 zaraženih učenika, a dešavalo se da u jednom razredu ima više oboljele djece zbog čega su cijela odjeljenja upućena u izolaciju.

Epidemiološka situacija se pogoršava i ljekari upozoravaju da u ovom talasu, u kojem dominira delta soj virusa, više obolijevaju djeca nego što je to bilo ranije. Procenti su uduplani, pa djeca školskog uzrasta kod kojih je registrovan virus sada čine 10 odsto od ukupnog broja zaraženih građana.

Izolacija

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, Jela Aćimović, naglašava da se virus intenzivno širi, ali da stručnjaci budno prate razvoj epidemije i da će na vrijeme reagovati s preporukama, ako uoče da situacija u školi više nije više sigurna.

– U osnovnim školama imamo 149 pozitivnih učenika, u srednjim 176, ali još ništa nije alarmantno. Značajan broj dece je u izolaciji, ima situacija gde je više djece unutar jednog razreda zaraženo i to nam ukazuje da u ovom momentu moramo sve preporučene mjere provoditi intenzivinije. U trenutku kada prepoznamo i ako prepoznamo da boravak u školi dovodi do rizika širenja među djecom, izdaćemo druge preporuke – precizirala je Aćimovićeva.

Mada je pik javnosti usmjeren na škole, stručnjaci nas podsjećaju da se djeca iz istog razreda druže i privatno, što je mnogo brži način za prenošenje virusa nego učionica u kojoj se poštuju mjere.

– Kada se pojavi više od dva, tri slučaja zaraženih unutar jednog razreda, moramo posumnjati da je došlo do širenja virusa unutar škole i moramo poslati to odjeljenje kući kako bismo spriječili dalje širenje. Ipak, moramo znati da se đaci druže i mimo škole, da je, pogotovo u srednjim školama, bilo raznih proslava, rođendana, na kojima se okupljaju djeca koja idu u isto odjeljenje, tako da nije svaka situacija ista i ne mora značiti da su se učenici baš u razredu zarazili – precizirala je Jela Aćimović.

Ona je još jednom napomenula da je preporuka Instituta da đaci nose maske sve vrijeme boravka u školi, što znači i tokom trajanja nastave.

Učenici bi prije polaska u školu trebalo da mjere temperature i svi koji imaju simptome zarazne bolesti ili su bili u kontaktu sa zaraženima da ostanu kod kuće. Isto važi i za prosvjetare.

Bijeljina

I predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, Duško Đurić, potvrdio je da se povećava broj zaražene djece školskog uzrasta. S druge strane, među nastavnicima se javljaju sporadični slučajevi zaraze i odvijanje nastave nije ugroženo.

– Broj zaražene djece prije nekoliko dana bio je 15, a sada je već povećan na 32. Do sada nije bilo situacija da kompletna odjeljenja budu upućena u izolaciju, ali za očekivati je, nažalost, da se i takve situacije dešavaju – ocijenio je Đurić.

Zbog pojave većeg broja učenika i radnika škola koji su u izolaciji jer su pozitivni na virus ili zbog kontakta sa zaraženim, Ministarstvo prosvjete i kulture još jednom je zatražilo od direktora škola da svakodnevno prate primjenu mjera i preporuka nadležnih institucija, kako ne bi dolazilo do daljeg širenja virusa u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

– Sugerisano je da se radnicima škola, roditeljima i učenicima skrene pažnja na potrebu pridržavanja mjera i preporuka, te da rukovodstvo ustanova i stručni saradnici budu dobar primjer u pridržavanju mjera – kažu u ovom ministartsvu.

Prijedlozi

Napominju da se za učenike i kompletna odjeljenja koja se, po preporuci Higijensko-epidemiološke službe, nalaze u izolaciji organizuje nastava na daljinu.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS izdaje saglasnost samo u slučajevima kada cijela škola prelazi na onlajn izvođenje nastave, a takve zahtjeve nismo dobijali u prethodnih sedam dana – precizirali su za Srpskainfo.

Podsjetimo, Republički štab za vanredne situacije zadužio je sve vaspitno-obrazovne ustanove i štabove za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u Srpskoj, da u skladu s epidemiološkom situacijom redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete, te da ukoliko bude potrebno, dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelazak na odvijanje nastave na daljinu. Prijedlog za obustavljanje nastave može da obuhvata sve škole na području određene opštine ili samo određene škole sa ili bez područnih odjeljenja.

Za razliku od prošle godine, kada su školski časovi bili skraćeni i đaci podijeljeni u grupe, od ovog septembra časovi opet traju standardnih 45 minuta.

Bez teških kliničkih slika

Tokom proteklog talasa, odnosno od početka marta do sredine aprila, korona je u RS potvrđena kod 22.242 osobe, među kojima i 500 osnovaca i srednjoškolaca, što je 2,2 odsto od od ukupnog broja slučajeva SARS-CoV-2 koji su u ovom periodu otkriveni. S druge strane, u ovom talasu, od početka avgusta do juče, korona je otkrivena kod 6.207 građana Srpske, među kojima je 552 osnovaca i srednjoškolaca, što je skoro devet odsto od onih kojima je u ovom periodu zaraza potvrđena.

Prema dosadašnjim informacijama, djeca zaražena virusom korona nisu razvila tešku kliničku sliku.

– Nadamo se da će tako ostati i u narednom periodu, ali ono što moramo znati jeste da i kod djece postoji rizik od dugotrajnog kovida, kao i kod odraslih. Bolest može proći u blagoj formi, ali i da ostanu neki dugotrajniji simptomi koji muče djecu duži period. Na to moramo obratiti pažnju – precizirala je doktorka Jela Aćimović.

Srpskainfo.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *