Brojne reakcije političara na odluku Ustavnog suda BiH i prekid rada u zajedničkim institucijama (VIDEO)

February 13, 2020, 7:41 pm

Dan nakon odluke zvaničnika iz Republike Srpske da obustavljaju rad u zajedničkim institucijama u BiH, strasti se ne smiruju. Predstavnici vlasti iz Srpske poručuju da će istrajati u svojoj odluci, i da je ovaj potez reakcija na dugogodišnje nipodoštavanje i ugrožavanje interesa srpskog naroda u BIH. Sa druge strane političari iz FBiH kažu da se Zakoni BiH i odluke Ustavnog suda moraju poštivati.

Dan nakon odluke zvaničnika iz Republike Srpske da obustavljaju rad u zajedničkim institucijama u BiH zbog odluke Ustavnog suda  o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, zvaničnici u Srpskoj složni su da je ovaj potez bio neophodan. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da su histerične izjave bošnjačkih političara o odluci Srba da neće učestvovati u procesu odlučivanja u zajedničkim organima. Ona je rekla da je ova odluka donesena jer se godinama ugrožava Republika Srpska.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istako je da posljednja odluka Ustavnog suda zazire i u opstanak Srba u BiH, ali i same Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak je najavljena posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi poslanici trebali raspravljati i o aktuelnoj političkoj situaciji i posljednoj odluci Ustavnog suda BiH.

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj nepotrebna, te da je došla u lošem trenutku. Prema njegovim riječima, odgovor na odluku Ustavnog suda je neophodan, ali treba pogledati šta piše u njoj.

Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu BiH rekao je novinarima da će učestvovati u odlučivanju i da će glasati na sjednicama jer kako kaže neće učestvovati u kriminalu Milorada Dodika da rasparčava poljoprivredno zemljište i od njega pravi građevinsko. On je dodao i da je Dodik do sada uradio sve što su od njega stranci tražili, počevši od ličnih karata, do potpisivanja ANP-a i aktivacije MAP-a kojim nas direktno uvodi u NATO pakt, tako da je priča oko Ustavnog suda samo skretanje pažnje, ističe Mektić.

Komentarišiću posljednju odluku vlasti iz Srpske Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler izajvio je da građane BiH više zanimaju egizestenicjalana pitanja nego politike. Naglasio je da se i  u FBiH i u Srpskoj ne sprovode pojedine odluke Ustavnog suda.

Situacija u regionu je bez sumnje nastabilna, što najmanje odgovara Srbiji, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Uoči najavljenog satanka lidera SNSD-a i HDZ-a, Milorada Dodika i Dragana Čovića, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, izjavio je da neće dozvoliti da entiteti budu nadređeni državi i ako treba da će se ponovo ući u krizu. Dodaje i kako ne vjeruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika, ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a. Dodik je ranije naveo da će podržati Čovića ukoliko Hrvati odluče da formiraju treći entitet sa hrvatskom većinom.

I predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija ocijenio je da strane sudije u Ustavnom sudu BiH, kao i visoki predstavnik ograničavaju suverenitet BiH.

TV K3 http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *