Brod “Viking sky” stigao do luke

March 24, 2019, 6:48 pm

Luksuzni turistički brod “Viking sky”, kojem se pokvario motor tokom oluje u Norveškom moru na oko stotinu metara od kopna, stigao je u luku Molde na zapadu Norveške.

Posada kruzera poslala je poziv za pomoć nakon što je brod plutao bez pogona po nemirnom moru na oko stotinu metara od kopna.

Spasilačke službe su pomoću helikoptera sa broda izvukle 479 ljudi prije nego što su neki od motora ponovo stavljeni u pogon i kruzer je odvučen ka luci.

“Izbjegli smo katastrofu. Brod je plutao na oko stotinu metara od kopna. Da su se nasukali suočili bi se sa velikom nesrećom”, rekao je zvaničnik holandske policije Hans Vik.

Brod pripada kompaniji “Viking ocean cruzes” koja je dio grupacije u vlasništvu norveškog milijardera Torstina Hagena.

CNN je javio kako je dvadesetak putnika povrijeđeno te da je dio zadržan u bolnici, a dio je već pušten kućama. Iz lokalnog Crvenog krsta, čiji su radnici takođe spašavali putnike, kazali su kako su povrijeđeni uglavnom zadobili modrice i posjekotine, dok su rijetki imali i slomljene kosti.

Podsjetimo, oko 1.300 uglavnom starijih putnika plovilo je kruzerom Viking Sky kada su mu usred oluje koja je u subotu pogodila područje kojim su plovili odjednom prestali raditi motori.

Talasi 6 do 8 metara

Talasi koji su udarali o kruzer bili su visoki šest do osam metara te su ga uz jak vjetar gurali prema kopnu. Kapetan je zatražio hitnu evakuaciju putnika. Ali ona je bila otežana zbog jakog nevremena. Evakuacija je trajala gotovo cijelu noć, a spasioci su helikopterima izvlačili putnike.

Kasno sinoć uspjeli su i osposobiti jedan motor na kruzeru te ga usidriti i to samo dva kilometra od kopna. Pitanje je što se moglo dogoditi da je golem kruzer završio u stijenama.

Nakon što je evakuisano 479 od ukupno 1.373 putnika, inženjeri su uspjeli pokrenuti i druge motore te je evakuacija prekinuta, a kruzer je krenuo prema luci Molde. Tamo je stigao u 16:15.

 Video

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *