Brat uhapšenog vladike Joanikija: Slijedi još gori scenario

May 14, 2020, 12:34 pm

Ne daju mi ni da se čujem sa svojim bratom, jer je njemu prilikom hapšenja telefon oduzet. Nisam u mogućnosti ni da ga posjetim, ali mu je osnovne stvari u pritvor odnijelo sveštenstvo, kaže književnik Milutin Mićović, brat pritvorenog vladike Joanikija, koji očekuje još gori scenario.

Mićović je za Sputnjik rekao da smatra da je došlo je do najgrubljeg vida pritiska državnih vlasti na budimljansko-nikšićku eparhiju i srpsku crkvu u Crnoj Gori i napominje da je grubost koja je ispoljena hapšenjem vladike Joanikija i sveštenika – nezapamćena.

“Kao da su to bili najteži kriminalci u Crnoj Gori, a ne sveštenici i vladike. Duhovno i psihološko stanje u Crnoj Gori je vrlo konfuzno. Narod je u šoku. Ovako nešto se nije desilo ni nakon komunističkog razaranja crkve i narodnog pamćenja.”

Mićović podsjeća da je njegovom bratu određen pritvor od 72 sata i da su odbijeni svi prigovori advokata, a, kako kaže, on očekuje još gore scenarije za vladiku i Crkvu, s  obzirom na to “kakav se pritisak, grubost, slijepilo i drskost ispoljava prema narodu”.

“Kako su već nagoviještene neke mjere iz državne vlasti, za kršenje propisanog ponašanja za vrijeme korone, to bi mogle da budu jako drastične i surove mjere i kazne”, smatra Mićović i dodaje da ništa konkretno još nije poznato, ali da su takve sankcije moguće.

Mićović se nada da će se i Crkva i vjernici brzo oporaviti od ovih dešavanja:

“Apelujem na vlasti kao brat vladike Joanikija, koji nije ni mrava zgazio, a radio je i radi na prosvešćenju naroda i oporavku eparhije, da ne čine ovu demonsku poharu nad svojim narodom i svojim duhovnicima i sveštenicima. Za narod se nadam da će imati adekvatan odgovor i da će, na osnovi po kojoj su se održavale litije i još adekvatnijnim metodama i načinima, ispoljiti svoje raspoloženje i izvršiti pritisak na vlast”, izričit je sagovornik Sputnjika.

On napominje da je narod koji je iskazao podršku vladici rastjeran najgrubljom silom – oklopnim vozilima i suzavcima.

“Meni su pluća još puna tog suzavca, tog otrova. Kada se bore svim silama da zaštite narod od korone, oni mu sipaju otrov i u dušu i u pluća, u oči i u nerve. Takvo je stanje”, svjedoči Mićović.

On smatra da je u narodu veliki bunt, ali napominje da treba naći pametan način da se to kanališe, jer, kako kaže, goloruk narod ne može protiv sile.

Mićović je najavio veliku konferenciju za štampu, u kojoj će učestvovati intelektualci i predstavnici najznačajnijih kulturnih institucija iz Crne Gore i sa srpskih prostora, putem koje će se čuti “riječ naroda”.

Izvor: Sputnjik http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *