TV K3

android aplikacija

instaliraj

“Bombardovanje” ljubavlju, fenomen kojem su sklone sociopate i narcisoidi

“Bombardovanje” ljubavlju, fenomen kojem su sklone sociopate i narcisoidi
“Prvih nekoliko sedmica bilo je nevjerojatno”, prisjeća se Valerie svog iskustva s posljednjim bivšim, napominjući kako se osjećala voljenom i uvjerenom da ljubav stoji iza svih komplimenata i pažnje koje je od njega dobijala tokom dva mjeseca.

Već nakon šest sedmica druženja upoznao ju je s porodicom i prijateljima, a čak ju je odveo i na putovanje.

“Bilo je čak i određenih planova, pa čak i razgovora o djeci”, kazala je 27-godišnjakinja, napominjući da se “gotovo onesvijestila” od njegovih izljeva emocija i iskazivanja ljubavi.

Tačno dva mjeseca nakon što su započeli vezu nastupilo je zatišje što se, uz ostalo, manifestovalo kroz njegovo nejavljanje.

Kada su napokon porazgovarali licem u lice, rekao joj je da nije spreman za vezu, da se stvari brzo kreću i da je sve to za njega previše.

Fenomen je okarakterisala kao “bombardiranje ljubavlju”, da bi kasnije saznala da taj fenomen praktikuju narcisoidi i sociopate kojih ima 1-4 posto.

“Posebno su narcisoidne osobe poznate po svojim vještinama manipuliranja, kao i sklonosti samoljublju”, napisala je psihologinja Suzanne Degges-White 2018. godine.

Navodi kako takve osobe mogu koristiti laskanje i pažnju kao način da stvore predstavu o sebi kao savršenom partneru, kako bi stekli povjerenje, privrženost i na kraju – obožavanje.

Sociopati mogu upražnjavati bombardiranje ljubavlju jer ne osjećaju bol partnera.

“Odrasli sa sociopatskim sklonostima mogu biti šarmantni i društveni, ali doslovno nemaju empatije, saosećanja ili brige za druge”, kaže dr. Karin Lawson, prenosi Men's Health.

Komentarišite

Your email address will not be published.