TV K3

android aplikacija

instaliraj

Blizu 30.000 stranih boraca otišlo u Siriju i Irak

Američke obavještajne agencije strahuju da je blizu 30.000 stranih boraca otišlo u Irak i Siriju od 2011. godine, od kojih su se mnogi pridružili "Islamskoj državi", piše danas "Njujork tajms".

Blizu 30.000 stranih boraca otišlo u Siriju i Irak

Ovaj broj, koji navodno uključuje veliki broj zapadnjaka i oko 250 Amerikanaca, dvostruko je veći u odnosu na procjene prošle godine, piše list, pozivajući se na obavještajne i policijske izvore.

Posljednjih sedmica pojavile su se informacije da je američka vojska potcijenila opasnost od “Islamske države” i da je situaciju prikazala povoljnijom nego što zaista jeste.

Američki predsjednik Barak Obama će 29. septembra predsjedavati međunarodnim samitom na marginama Generalne skupštine UN u vezi sa borbom protiv “Islamske države” i “nasilnog ekstremizma”.

Takođe, 29. septembra očekuje se izvještaj američkog Kongresa o prilivu stranih boraca u kome će biti istaknuto da međunarodni vazdušni napadi na džihadiste nisu usporili regrutaciju novih članica, navodi list.

Osim vazdušnih napada međunarodne koalicije predvođene SAD Pentagon je, takođe, uspostavio program od 500 miliona dolara za obuku “umjerenih” sirijskih pobunjenika, što se, takođe, pokazalo kao potpuni promašaj.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.