BLER DRHTI ZBOG RATA U IRAKU Danas se objavljuje izveštaj o odgovornosti bivšeg premijera Britanije

July 6, 2016, 9:37 am

“Čilkotov izveštaj”, koji je naziv dobio po glavnom istražitelju lordu Džonu Čilkotu, ima dva i po miliona reči, četiri puta više od književnog klasika „Rat i mir“.

Glavna tema izveštaja je odgovornost Velike Britanije i njenog bivšeg premijera Tonija Blera za izazivanje rata u Iraku i invaziju na tu zemlju u kojima je život izgubilo nekoliko stotina hiljada civila, dok je više od dva miliona prisilno raseljeno iz svojih domova.

Ukoliko se dokaže da je Toni Bler odgovoran za jedan od najvećih zločina 21. veka, bivšeg premijera očekuje suđenje i veoma moguće doživotna zatvorska kazna, ističu britanski mediji.

Bler se tereti da je zajedno sa tadašnjim američkim predsednikom Džordžom Bušom dao lažne dokaze da irački predsednik Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje, kao i hemijsko naoružanje koje je konstantno koristio kako bi „ubijao civile i političke protivnike“.

Nakon što je Husein svrgnut i pogubljen, a Irak razoren, od silnog oružja za masovno uništenje nije bilo ni traga ni glasa. To je pokrenulo brojna pitanja oko pravih motiva za invaziju na Irak, kao i ono najbitnije: odgovornosti koju pre svih treba da snose Džordž Buš i Toni Bler, kao i SAD i Velika Britanija.

Očekuje se da će istraga o učešću Britanije u iračkom ratu, koju je u junu 2009. pokrenuo tadašnji britanski premijer Gordon Braun, „ukaljati ugled“ ne samo nekadašnjeg premijera Blera već i određenog broja visokopozicioniranih zvaničnika britanske vlade.

Sedmogodišnja istraga bazira se na svedočenjima više od 150 očevidaca, kao i 150 .000 pregledanih dokumenata britanske vlade.

Škotska je zauzela stav da bi u toj zemlji moglo da se sudi Bleru ukoliko se dokaže da ima odgovornost za ratne zločine, budući da se sudovi u Engleskoj “ne bave zločinima počinjenim na stranom tlu”.

– Ako Čilkotova komisija zaključi da je Bler 2002. dao obećanje Bušu o zajedničkoj vojnoj akciji, to će predstavljati osnov za dalje postupanje. Mora biti sudskih i političkih posledica – poručio je Aleks Salmond, bivši premijer Škotske, u kojoj će se potencijalno suditi Bleru.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.