Blagojević: Mora postojati odgovornost za zločine nad Srbima iz Vozuće

January 20, 2021, 2:39 pm

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je Srni da neko mora da odgovora za stravične zločine nad 52 ratna zarobljenika koje su tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine žive zarobili pripadnici Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, spreveli do lokaliteta Kesten, te predali plaćenicima odreda “El mudžahedin” koji su počinili nezamisliv zločin i zvjerstva.

Blagojević je naveo da o svemu postoji i službena dokumentacija sa pisanim i video-tragom sačinjena od neprijateljske strane, a koja je dostupna i kojim raspolažu pravosudne ostale nadležne institucije u BiH.

On je podsjetio da su zarobljenicima ritualno odsijecane glave koje su drugi zarobljeni Srbi morali da ljube, da je o toj temi snimljen dokumentarni film “Ljubi brata”, kao i da je u porti Hrama Svetog Đorđa u Stogu pronađena masovna grobnica sa 23 tijela od kojih je 19 obazglavljeno.

“Neko treba da odgovara majci koja je izgubila sina, brata, ili dva sina i muža. Koja apotekarska vaga može da odvaga gdje je veći zločin – na prostoru Vozuće ili Srebrenice. Obje majke podjednako boli srce zbog smrti sina”, izjavio je Blagojević.

Uprkos obimnoj dokumentaciji i svjedočenjima, on je rekao da sa pesimizmom očekuje presudu komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, koja je najavljena za petak, 22. januar.

Blagojević je istakao da se “sve ove godine svjesno ćuti i politički opstruiše rasvjetljavanje zločina nad Srbima sa Vozuće, južnog dijela Ozrena i dolinom rijeke Krivaje”, za koje je Haški tribunal jedino nepravosnažno na tri godine osudio ratnog komandanta takozvane Armije BiH Rasima Delića, i to za odgovornost za zločine koje su počinili strani muslimanski borci od 1993. do 1995. godine.

On je rekao da je “svjestan i da na neki način razumije što političko Sarajevo opstrukcijom procesuiranja ratnih zločina nad Srbima želi da svijetu predoči svoju verziju sukoba tokom devedesetih godina prošlog vijeka, ali da je razočaran mlakom reakcijom, angažovanjem, a nekada i opstrukcijom srpskih predstavnika”.

Blagojević je podsjetio da je masovno stradanje Vozućana trajalo od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

“Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga”, izjavio je Blagojević.

On kaže da je “posebno iritira” što se živi zarobljeni još vode kao nestali iako se tačno zna ko ih je zarobio, gdje i gdje u sprovedeni.

Prema njegovim riječima, padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, koje je započelo 1992. godine.

Sud BiH izreći će u petak, 22. januara, presudu komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra 2015. godine u Sarajevu, a 31. decembra te godine Sud BiH potvrdio je optužnicu.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Glassrpske.com (Foto: SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *