Bivšem hrvatskom generalu Zagorcu dvije godine zatvora

Bivšem hrvatskom generalu Zagorcu dvije godine zatvora

Bivši hrvatski general Vladimir Zagorec osuđen je u austrijskom gradu Klagenfurtu na dvije godine zatvora zbog pronevjere kredita, kojom je Hypo Alpe Adria banka oštećena za 17,6 miliona evra.

Osim Zagorca na dvije godine zatvora osuđen je i bivši član uprave ove banke Ginter Štridinger, a advokat Gerald H. iz Lihtenštajna, koji je bio povjerenik između Zagorca i Hypo banke, na dvije godine uslovno.

Prema riječima državnog tužioca Roberta Rifela, Zagorec je za potrebe ulaganja u projekte sa nekretninama u Hrvatskoj posredstvom fondacija u Lihtenštajnu podigao 49,43 miliona evra kredita, prenose hrvatski mediji.

“Ovi krediti su bili nesrazmjerno visoki, pa su zbog toga ekonomski potpuno neopravdani jer su bili namijenjeni fiktivnim i precijenjenim zemljištima”, rekao je Rifel u završnoj riječi.

Razliku između stvarne otkupne cijene zemljišta i nekretnina i one prikazane banci Zagorec je, navodi se u presudi, “sistematski zadržavao za sebe”.

U presudi se dodaje da je Štridinger kao visokopozicionirani menadžer banke pomagao Zagorcu u ostvarivanju ovih kreditnih poslova.

Zagorčev branilac Ksenija Vrzina odbacila je navode iz presude i najavila da će uložiti žalbu.

Zagorec je u Hrvatskoj osuđen na sedam godina zatvora nakon što je utvrđeno da je odlazeći sa dužnosti pomoćnika ministra odbrane iz sefa ministarstva ukrao dijamante vrijedne najmanje pet miliona dolara.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović oduzeo je Zagorcu generalski čin nakon što mu je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu u ovom slučaju.

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.