TV K3

android aplikacija

instaliraj

Bijeljina: Odluka o vanrednoj situaciji ostaje

Odluka o vanrednoj situaciji u semberskim naseljima koje je poplavila rijeka Sava ostaje na snazi, jer se još nisu stekli uslovi za njeno ukidanje, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Bijeljina: Odluka o vanrednoj situaciji ostaje

Mićić je naveo da se i dalje svakodnevno priprema oko 2.000 toplih obroka za stanovništvo iz naselja uz Savu, kao i za 74 lica koja su u prihvatnim centrima.

Prema njegovim riječima, na terenu su komisije koje utvrđuju stanje na objektima koji su neuslovni za stanovanje i koji se ne mogu popraviti, a za sada je 21 takva kuća u naselju Balatun.

“Ovakvih kuća ima i u mjesnim zajednicama u Klisu, Amajlijama, Popovima i tražićemo način da ih iznova izgradimo, ili neke, pak, popravimo”, rekao je Mićić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba Civilne zaštite.

On je naveo da je svakodnevno za potrebe spremanja toplih obroka neophodno kupiti oko 160 kilograma mesa, kao i određene količine hljeba.

Mićić je naveo i da bi 150 tona stočne hrane, koja je trebovana od Republičkih robnih rezervi, bilo dovoljno dok se stanje ne stabilizuje.

“Već se može pristupiti košenju trave i spremanja stočne hrane na ovim područjima”, dodao je Mićić.

Govoreći o ponovnom popisu domaćinstava u čije je objekte ušla voda, Mićić je rekao da je do danas evidentirano 967 kuća koje se odmah nakon popisa unose u jedinstveni registar šteta.

“Pokušaćemo da, ako Vlada Srpske bude spremna, iza nedjelje pripremimo i izdamo platne kartice za popisani dio Semberije da bi sredstva mogla biti korištena”, dodao je Mićić.

On je rekao da će danas na sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti dobiti instrukcije o daljim aktivnostima.

“Nemamo previše žalbi na zapisnike jer su komisije već jednom prošle ovaj teren. Ukoliko bude žalbi ponovo ćemo izaći na teren”, rekao je Mićić i dodao da se, prema dosadašnjim zapisnicima, može računati da će biti oko 6.000 kuća u koje je voda ušla, odnosno koje će imati pravo na vaučere.

Na području Semberije, rekao je on, ima 520 privrednih subjekata koji su podnijeli zahtjeve za nadoknadu štete.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.