Bijeg pijanog vozača s mjesta nesreće, u kojoj je teško stradala žena, tužiocu nedovoljan razlog za pritvor

September 14, 2021, 1:50 pm

Bahati vozač Nedjeljko D. (23) iz Banjaluke, koji je uhapšen zbog toga što je divljom vožnjom udario ženu na pješačkom prelazu, i ranije je kažnjavan zbog vožnje u pijanom stanju, saznaje Srpskainfo.

Osim po pijanoj i vožnji bez vozačke dozvole, on je policiji poznat i po krivičnim djelima. Međutim, i pored svega toga, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci donio je odluku da se on pusti kako bi se u nastavku predmeta branio sa slobode.

Ovaj mladić je u nedjelju, pijan, na pješačkom prelazu udario ženu B.O. i nanio joj veoma teške i opasne povrede, a potom pobjegao i zapalio automobil.

Preticanje

Izvor Srpskainfo izjavio je da se ova teška saobračajna nesreća dogodila u nedjelju u večenjim časovima.

– Nesrećna žena B.O. iz Banjaluke je u nedjelju oko 20.30 pokušala preći ulicu na pješačkom prelazu u Vrbanji i automobil joj je stao da je propusti. Dok je ona prelazila ulicu iz pravca Vrbanje prema Banjaluci išao je Nedjeljko D. sa “golfom”, koji je odlučio da se ne zaustavi – kaže izvor Srpskainfo.

Kada je vidio da se automobil zaustavio na pješačkom, on je krenuo je da ga pretiče. U tom trenutku B.O. je krenula da pređe put i tada je na nju, u punoj brzini, naletio Nedjeljko D. i direktno je udario. Od jačine udara ženu je bacio više od 15 metara dalje.

– Žena je tom prilikom zadobila jako teške povrede glave i grudnog koša i smještana je na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske – pojašnjava naš sagovornik.

Bijeg

Nedjeljku očito nije palo na pamet da se zaustavi i pokuša pomoći ženi, već je pobjegao s lica mjesta. On se automobilom odvezao u Ulicu Vlaidslava Skarića i tamo sakrio vozilo.

– Nedjeljko je sa vozila skinuo registarske tablice i zatim vozilo zapalio. Ono je u potpunosti izgorjelo. Međutim, vozilo je bilo registrovano i brojne kamere, koje se nalaze na putevima, više puta su ga snimile tokom njegovog bijega – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Nakon nesreće policija je veoma brzo reagovala i na osnovu snimaka ubrzo došla do informacija ko je vozio automobil, pa je Nedjeljko pronađen i uhapšen.

– Da stvar bude još gora, utvrđeno je da on nikada nije položio vozački ispit, ali i da pored toga stalno vozi. U trenutku nesreće je bio pijan, u automobilu je vozio jednog maloljetnika i još je prestizao preko pješačkog prelaza – pojašnjava naš sagovornik brojna krivična djela koje je ovaj bahati vozač napravio u nedjelju uveče.

Nema vozačku dozvolu

Pored toga, uvidom u evidencije utvrđeno je da je on poznat policiji i po krivičnim djelima i da je više puta hapšen, ali i da mu nije strana vožnja pod uticajem alkohola.

– Pregledom evidencija policija je došla do informacija da je i ranije kažnjavan zbog toga što pijan i bez vozačke dozvole vozio – ističe pomenuti izvor.

Međutim, to sve nije bilo dovoljno postupajućem tužiocu da predloži da mu se odredi pritvor i da se ovako opasna osoba skloni sa ulice, već ga je pustio da se u nastavku predmeta brani sa slobode.

Na odluku tužioca nije uticalo ni to da je samo par dana  prije ovo nesreće u blizini poginula još jedna žena koja je bila pješak.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ranije su isticali da bi se povećala bezbjednost kada bi tužioci donosili odluke o prijedlogu pritvora za bahate vozače.

– Tužilaštva u Republici Srpskoj skoro nikada ne predlažu pritvor za bahate vozače, dok je u FBiH to veoma česta mjera – kaže sagovornik Srpskainfo.

TRI KRIVIČNA DJELA

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić je rekla da su, preduzimajući operativne mjere i radnje, za manje od dva sata identifikovali i uhaspili N.D. iz Banjaluke.

– On je osumnjičen da je počinio krivična djela “ugrožavanje javnog saobraćaja”, “nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći” i “sprečavanje dokazivanja” – istakla je Mučibabićeva.

Izvor: Srpska info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *