BiH: Uhapšeno šest islamista u pokušaju da se priključe ISIL-u

February 18, 2015, 9:01 am

Pripadnici SIPA-e su akciju počeli sinoć kada su na Sarajevskom aerodromu uhapšene selefije Nevad Hušidić i Merim Keserović iz Velike Kladuše koji su pokušali preko Istanbula stignu na teritoriju Islamske države. Treća osoba uhapšena je u svom domu u Sarajevu. Јutros uhapšeni A.I. (1992), H.E.(1981) te R.I. (1953).

Pripadnici SIPA-e od jutros vrše pretrese objekata koje su koristili uhapšeni pripadnici selefijskog pokreta.

Ta lica su osumnjičena za krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, i krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Uhapšena lica  pripadnici su radikalnih vjerskih pokreta, a Tužilaštvo BiH je saopštilo da su uhapšeni iz BiH krenuli u pravcu Sirije, da bi se pridružili strukturama tzv. Islamske Države (ISIL, ISIS) i učestvovali u ratnom sukobu u toj zemlji.

“Lica lišena slobode su pripadnici radikalnih vjerskih pokreta, neki od njih su lišeni slobode na graničnim prelazima na području USK, a lišene su slobode i osobe za koje postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska državljana BiH u Siriju”, saopštilo je Tužilaštvo.

SIPA i Granična policija postupili su po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *