TV K3

android aplikacija

instaliraj

Bečki balovi obaraju rekorde

Bečki balovi obaraju rekorde

Balska sezona u Beču, kako se očekuje, premašiće sve dosadašnje po broju posjetilaca i prihodu koji će, prema procjenama Privredne komore austrijske prestonice, iznositi više od 139 miliona evra.

Prognozira se da će svaki gost po balu potrošiti 275 evra, za pet evra više od prošle sezone, što će biti za osam miliona više od prošlogodišnje potrošnje.

Prognoza je i da će bečke balove, među kojima je i tradicionalni Svetosavski bal, koji će se ove godine održati 21. put, posjetiti nešto više od pola miliona ljudi.

Inače, Svetosavski bal u Beču je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja Srba u tom gradu.

Srpski centar iz Beča je, prije 21 godinu, ponovo oživio tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu Mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju za ovaj bal, pa je tako nastao Srpski kvadril, koji je prvi put i izveden tim povodom na prvom balu.

Bilo je to 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar “oživio” srpski bal, više nije javno izvođen.

 

Izvor: Tanjug

Komentarišite

Your email address will not be published.