Banjaluka: Obilježen svjetski dan vida (VIDEO)

October 14, 2021, 4:31 pm

Danas se obilježava Svjetski dan vida, a ove godine u fokusu je borba protiv slabovidosti i sljepila kod najmlađih. Oftamolozi ukazuju na značaj redovnih oftalmoloških pregleda zahvaljujući kojima je moguće otkriti brojna oboljenja koja mogu dovesti do ugrožavanja vida.

Prema procjeni SZO do 2050. godine svaki drugi čovjek na planeti će nositi naočare za vid, odnosno imaće neki problem sa vidom. Porast oboljenja oka posljednjih godina uzrokovan je i korišćenjem modernih oblika komunikacije koji su nezaobilazni u životu svakog pojedinca. Cilj oftamologa jeste spriječiti slabovidost, a jedan od načina je i obavezno uvođenje srkininga i to u dobi između treće i četvrte godine djeteta.

Ljekari ističu da je važno da se sva oboljenja oka kod najmlađih, a posebno kod prijevremeno rođenih beba, prepoznaju već sa prvim znacima njihovog pojavljivanja, kako bi se primijenio pravovremeni tretman i tako spriječilo ugrožavanja vida, slabovidosti ili sljepila kod najmlađe populacije.

Otkrivanje slabovidosti kod djece u ranijoj životnoj dobi daje daleko veće mogućnosti da se odgovarajućim liječenjem uspostavi normalna vidna oštrina. Upravo s tim ciljem oftalmolozi UKC Republike Srpske žele da u banjalučkim vrtićima organizuju skrining slabovidosti u predškolskoj dobi. Zajedno sa Udruženjem oftalmologa Republike Srpske planirano je da se ove aktivnosti sprovode i u vrtićima širom Republike Srpske.

TVK3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *