Banjaluka- Izložba “Nevesinjska puška – portreti ustanika”

Banjaluka- Izložba “Nevesinjska puška – portreti ustanika”

Povodom obilježavanja 22. aprila – Dana grada Banjaluka, sinoć je u Kulturnom centru Banski dvor otvorena izložba slika na kamenu “Nevesinjska puška – portreti ustanika” autorke Biljane Ristić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, otvarajući izložbu, rekao je da Banjaluka treba da bude mjesto za prikaz događaja iz istorije, kulture i umjetnosti iz svih krajeva Republike Srpske.

“Ova izložba se sjajno uklapa u niz likovnih događaja koje ove sedmice imamo povodom Dana grada u jednom istorijskom presjeku od 150 godina”, istakao je Radojičić.

Autorka Biljana Ristić rekla je da je cilj izložb, prije svega, upoznavanje javnosti sa značajem Nevesinjske puške i njeno prerastanje u bosansko-hercegovački ustanak, organizovanje istorijskih panela naučnog i edukativnog karaktera do krajnjeg cilja kojeg je kao autor projekta sebi postavila – priznavanje ustanka u istorijskom kontekstu kao treći srpski ustanak.

“Ovu izložbu želim specijalno da posvetim hercegovačkoj ženi – stubu pozadine ustanka koja je bez razloga skrajnuta na marginu istorijskog značaja, a odigrala je veliku ulogu u ustanku”, istakla je Ristićeva.

Ovo je njena 15. samostalna izložba heroja Hercegovine, a 45-ta ukupno.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici grada Banjaluke, ugledni naučni, javni i radnici iz oblasti kulture.

Izloženi su portreti 20 najviđenijih junaka Nevesinjske puške – Pere Tunguza, Stojana Kovačevića, Jovana Gutića, Bogdana Zimonjića, Miće Ljubibratića, Milentija Perovića, Petra Radovića i drugih.

 

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.