Banja Luka: Za rekonstrukciju muzeja i nove sadržaje 700.000 KM (VIDEO)

December 17, 2019, 5:56 pm

Vlada Republike Srpske i Ambasadorski fond SAD donirali su više od 700.000 KM za rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Srpske u okviru koje će biti obezbijeđeni i novi muzejski sadržaji. Projekat će mnogo značiti za Banjaluku i dati doprinos aktivnostima u oblasti kulture kojima je obuhvaćena cijela Republika Srpska.

Rekonstrukcijom zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, ova institucija kulture u budućnosti će posjetiocima ponuditi nove sadržaje, biblioteku za umjetnost, povezivanje prizemlja i sprata liftom čime će se dobiti novi prostor. Istovremeno, to je I način da Muzej dobije novu publiku, poručuju iz ove institucije.

Rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti lijepa je vijest za kulturnu scenu i urbani razvoj grada, istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je bila premijer Srpske kada je Vlada prihvatila da sufinansira ovaj projekat, danas ističe da je riječ o velikom poduhvatu koji će pomoći Muzeju savremene umjetnosti da na bolji način ispunjava svoju svrhu i viziju. Vlada je za rekonstrukciju izdvojila  dvije trećine novca, a SAD putem Ambasadorskog fonda jednu trećinu.

Rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti odvijaće se u dvije faze. Prva faza odnosi se na krov zgrade i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku kojom će nastati prva specijalizovana biblioteka u BiH za studije umjetnosti, te će studentima i ljubiteljima umjetnosti ponuditi novi i savremeniji pristup za proučavanje i istraživanje. Druga faza rekonstrukcije odnosi se na novu fasadu sa ambijentalnom rasvjetom, adaptaciju izložbenog prostora, kao i depoa u kojem se čuva umjetnička zbirka muzeja.

(TVK3) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *