TV K3

android aplikacija

instaliraj

Banja Luka: Veterinarski institut lider u ispitivanju salmonele (VIDEO)

Banja Luka: Veterinarski institut lider u ispitivanju salmonele (VIDEO)

Veterinarski institut Republike Srpske „Vaso Butozan“ može da bude lider u međulaboratorijskim uporednim ispitivanjima i da provjerava da li su dovoljno opremljene i ostale institucije koje ispituju ili su ovlaštene da ispituju prisustvo salmonele u hrani.

Ovo je potvrdio projekat “Unapređenje sistema bezbjednosti hrane u BiH” koji se odnosi na unapređenje sistema bezbjednosti hrane i pomoći kod izvoza proizvoda u EU.

Veterinarski instititut „Vaso Butozan“ je osposobljen da kontroliše i prepozna prisustvo salmonele ali i drugih opasnih bakterija u hrani, pokazali su testovi urađeni u sklopu projekta “Unapređenje sistema bezbjednosti hrane u BiH”. Resorni ministar kaže da je to osim što je važno za zdravlje stanovništva značajno i zbog ispunjavanja uslova za izvoz živinskog mesa van BiH.

Projekat međulaboratorijskog testiranja na salmonelu u živinarskim objektima započet je prošle godine i u njemu su, osim Veterinarskog instituta Republike Srpske, učestvovali veterinarski zavodi u Tuzli, Zenici, Bihaću i laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

A projekat je fokusiran na unapređenje sistema bezbjednosti hrane i pomoći kod izvoza proizvoda u EU.
Projekat je podržan od češke Razvojne agencije i tamošnjeg državnog Veterinarskog instituita. Dio projekta koji pokriva državni Veterinarski institut koštao je oko 400.000 evra i biće nastavljen.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.