Banja Luka: U RS oko 86.000 bespravno izgrađenih objekata a istekao rok za povoljnu legalizaciju (VIDEO)

January 16, 2017, 7:49 pm

Zaključno sa 31. decembrom 2016. godine istekao je rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Tokom prošle godine građani su mogli da legalizuju svoje objekte po znatno nižim cijenama. Oni koji su propustili tu priliku sada bi mogli da se nađu u dodatnom problemu. Prema posljednjih procjenama, u Republici Srpskoj ima oko 86.000 bespravno izgrađenih objekata, odnosno objekata koji pravno ne postoje.

Iako su izmjenama zakona smanjene cijene legalizacije u prošloj godini, brojni građani su ipak propustili priliku da legalizuju svoje objekte po nižim cijenama pa sada više ne mogu ni predati zahtjeve. U resornom ministarstvu poručuju da je rano govoriti o sljedećim koracima koji će se preduzimati u vezi sa legalizacijom, a koliko građana je uopšte do sada podnijelo zahtjeve znaće kada im lokalne zajednice dostave potrebne podatke. Ipak, pretpostavlja se da je preko 50 odsto zahtjeva podneseno.

Odziv građana nakon donošenja stimulativnih mjera za legalizaciju bespravne gradnje je povećan u odnosu na prethodni period jer se 100 kvadrata moglo legalizovati za 100 maraka. Najviše je trebalo izdvojiti dvije hiljade maraka za objekte površine do 400 kvadrata.

Na području najvećeg grada Srpske procjenju je da je oko 20.000 bespravno izgrađenih objekata, što je i najviše u RS. Na adresu gradske uprave najviše zahtjeva za legalizaciju stiglo je u pet do 12, odnosno posljednjih dana decembra.

Osim Banjaluke u kojoj je preko 20.000 bespravno izgrađenih objekata prednjače i opštine Bijeljina, Prijedor, Doboj, Zvornik gdje su kompletna naselja izgrađena bez građevinskih dozvola. U resornom ministrstvu ističu da su zato i ponudili povoljne uslove da bi se ti objekti integrisali u prostor i da bi se trajno riješio njihov status.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.