TV K3

android aplikacija

instaliraj

Banja Luka: Narodni poslanici raspravljali o fiskalnim kasama (VIDEO)

Završeno je zasjedanje 3.redovne Skupštine. Poslanici su usvojili više nacrta zakona među kojima i izmjene i dopune Nacrta zakona o fiskalnim kasama, kojim su propisane kazne od 10.000 KM do 20.000 KM za neizdavanje fiskalnog računa. Kako je rekao predlagač, zakon će biti obuhvaćeni samo oni subjekti koji ne izdaju fiskalne račune jer to znači neprijavljivanje prihoda i utaju poreza. Ukoliko se kazna za neizdavanje fiskalnog računa plati u roku od 48 sati objekt neće biti zatvoren, a ako se ne plati biće zatvoren na 30 dana, umjesto 15 dana koliko je bilo do sada.

Banja Luka: Narodni poslanici raspravljali o fiskalnim kasama (VIDEO)

Sve koji u budućnosti ne budu izdavali fiskalne račune očekuju drakonske kazne, ali ne i momentalno zatvaranje lokala, ključna je novost izmjena Zakona o fiskalnim kasama. Međutim, opozicija predlagaču zakona zamjera neefikasnost u pogledu suzbijanja sive ekonomije jer nemaju ravnopravan odnos prema svim privrednim subjektima.

Zato ponovo ističu da bi prvo trebalo usvojiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine pa se tek onda baviti kozmetičkim promjenama.Međutim, ministar finansija Zora Vidović ističe da je cilj da se stane u kraj nelojalnoj konkurenciji jer onaj koji izdaje fiskalne račune, radi sve po zakonu, plaća porez ne može nikako biti konkurentan onom koji to ne radi te poručuje da neće biti jednako tretitrani tzv. veliki i mali privrednici.

Predviđene kazne od 10.000 maraka pa do 20.000 maraka su drakonske, takođe smatra opozicija zbog čega će brojni objekti zauvjek staviti kanace na svoje radnje, a s druge strane brojni inpsektori koji imaju selektivan pristup poslu ostaće nekažnjeni.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnostima realizovanim prošle godine, te o ostvarenim rezultatima u približavnju propisa Republike Srpske propisima EU. Razmotren je i specijalni izvještaj institucije Omdusmana za ljudska prava BiH o stanju u oblasti migracija u BiH koji nalaže obavezu dodatne mobilizacije materijalnih, finansijskih i ljudskih resursa kojima BiH ne raspolaže.

(TV K3)

Komentarišite

Your email address will not be published.