TV K3

android aplikacija

instaliraj

Banja Luka: Na UKC RS besplatni pregledi na glaukom (VIDEO)

Banja Luka: Na UKC RS besplatni pregledi na glaukom (VIDEO)

Povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma u UKC RS danas su organizovani besplatni pregledi koji se primjenjuju kod skrininga na glaukomsko oboljenje, a podrazumijevaju mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, pregled očnog dna kao i anketiranje.

Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila. Skrining glaukoma omogućava ispitivanje osoba koje pokazuju predispoziciju za glaukom kroz akciju besplatnog mjerenja očnog pritiska, kao i pregled prednjeg očnog segmenta i pregled očnog dna, uz ispunjavanje anketnih skrining listića za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom.

Kolika je bila zainteresovanost pokazuje ogroman red ljudi, uglavnom, starije populacije.

Generalni direktor Univerzitetsko – kliničkog centra istakao je da je Klinika za očne bolesti opremom I kadrovski jedna od najosposobljenijih klinika u region, pa samim tim pruža I najkvalitetnije usluge.

Ovakve akcije rade se od 2009. Godine I svake godine pregleda se oko 300 pacijenata. Ljekari preporučuju svima iznad 40 godina da bar jednom godišnje naprave oftamološki pregled.

(TV K3)

Komentarišite

Your email address will not be published.