»Avala film« prodan za oko 16 miliona KM

April 23, 2015, 7:39 am

Ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, gdje je održana aukcija, okupilo se oko 50 filmskih radnika, nezadovoljnih što se prodaje “Avala film”, a studenti umjetničkih fakulteta su održali performans pod nazivom “Otpisani u stečaju”.

Filmski umjetnici i poslanici danima vode kampanju protiv prodaje. U Agenciji ističu da odluka nije na njima, jer kao stečajni upravnik samo sprovode zakon.

Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond – oko 600 ostvarenja snimanih tokom decenija u studijima “Avala filma”, među kojima su popularni filmovi “Ljubav i moda”, “Marš na Drinu”, “Otac na određeno vreme”, “Kako je propao rokenrol”, kao i serije “Bolji život”, “Kamiondžije” i “Zaboravljeni”.

Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je takva odluka za čuđenje. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je preduzelo sve neophodne korake, u okviru svojih nadležnosti, radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje “Avala filma”.

Konzorcijum “Filmski put” je kompanija iza koje stoji francuski i američki kapital, ali i neke banke koje su spremne da prate novu investiciju, i jedini je položio depozit neophodan za učestvovanje na licitacionoj prodaji “Avala filma”.

Iz ove kompanije su poručili da je u dio tog poslovnog plana uključena i ista ekipa producenata koja je uspjela da u Beograd dovede snimanje filmova “Tri dana za ubijanje” s Kevinom Kostnerom i “Novembarski čovjek” s Pirsom Brosnanom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *