TV K3

android aplikacija

instaliraj

»Avala film« prodan za oko 16 miliona KM

Najveće filmsko preduzeće u staroj Jugoslaviji "Avala film" prodano je na aukciji kompaniji "Filmski put" iz Beograda za 980 miliona dinara, odnosno oko 16 miliona KM.

»Avala film« prodan za oko 16 miliona KM

Ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, gdje je održana aukcija, okupilo se oko 50 filmskih radnika, nezadovoljnih što se prodaje “Avala film”, a studenti umjetničkih fakulteta su održali performans pod nazivom “Otpisani u stečaju”.

Filmski umjetnici i poslanici danima vode kampanju protiv prodaje. U Agenciji ističu da odluka nije na njima, jer kao stečajni upravnik samo sprovode zakon.

Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond – oko 600 ostvarenja snimanih tokom decenija u studijima “Avala filma”, među kojima su popularni filmovi “Ljubav i moda”, “Marš na Drinu”, “Otac na određeno vreme”, “Kako je propao rokenrol”, kao i serije “Bolji život”, “Kamiondžije” i “Zaboravljeni”.

Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je takva odluka za čuđenje. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je preduzelo sve neophodne korake, u okviru svojih nadležnosti, radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje “Avala filma”.

Konzorcijum “Filmski put” je kompanija iza koje stoji francuski i američki kapital, ali i neke banke koje su spremne da prate novu investiciju, i jedini je položio depozit neophodan za učestvovanje na licitacionoj prodaji “Avala filma”.

Iz ove kompanije su poručili da je u dio tog poslovnog plana uključena i ista ekipa producenata koja je uspjela da u Beograd dovede snimanje filmova “Tri dana za ubijanje” s Kevinom Kostnerom i “Novembarski čovjek” s Pirsom Brosnanom.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.