TV K3

android aplikacija

instaliraj

Selaković: Srbija ne vidi gde su nestali sarajevski Srbi

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković smatra da je procesuiranje zločina nad Srbima u najvećoj mjeri izostalo i naglašava da je o tome uvijek otvoreno govorio sa kolegama iz BiH.

Selaković: Srbija ne vidi gde su nestali sarajevski Srbi

Selaković u intervjuu Srni navodi da Srbi sa područja bivše Jugoslavije s pravom očekuju procesuiranje ratnih zločina koji su izvršeni nad sunarodnicima.

“To je izostalo i ostavlja gorak utisak da srpske žrtve ne doživljavaju pravdu”, kaže Selaković. “Srbija ne vidi gde su nestali sarajevski Srbi. To ne vide ni Srbi u Republici Srpskoj. To ne vide ni Srbi u Federaciji BiH, onoliko koliko ih je tamo ostalo.”

On smatra da nije normalno da u doba priče o nužnosti i neophodnosti procesuiranja ratnih zločina i aktivnosti Srbije na tom planu – ti zločini ostanu bez odgovora, bez pravosnažnih sudskih presuda prema onima koji su za tako nešto okrivljeni.

Selaković ukazuje da je Srbija u ovom regionu najefikasnije procesuirala osumnjičene za ratne zločine.

“To je bio težak korak Srbije, i rezultat je rada nekoliko prethodnih vlada, a Srbija ostaje pri tom usmerenju. Ono što ja ističem svaki put i uvek ću isticati – to je da ću uvek stati iza procesuiranja ratnih zločina ko god da je bio žrtva ili počinilac”, navodi on.

Selaković napominje da ne postoji sastanak na kojem je učestvovao kao ministar pravde Srbije, a da nije insistirao na kažnjavanju zločina nad Srbima.

On ističe da se odazvao svakom zahtjevu za sastanak, bez ozbira ko mu se obratio i da li ga je tražio Bošnjak, Albanac, Srbin, Hrvat, i napominje da je njegovo ministarstvo učinilo maksimum napora da dođe do otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina.

Selaković smatra da je saradnji resornih ministarstava Srbije i Republike Srpske u proteklom periodu u značajnoj mjeri unaprijeđena.

“Ta saradnja ne odnosi se samo na komunikaciju dva ministra, već i na komunkaciju svih nižih struktura u ministarstvima pravde… U Ministarstvu pravde Srbije postoji apsolutna spremnost za dalje unapređenje saradnje”, navodi Selaković.

Dobru saradnja postoji i sa Ministarstvo pravde BiH, kaže Selaković i pojašnjava da, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, “postoji stalna komunkacija, ali ona ne znači aposlutnu saglasnost o svemu”.

Ministar pravde Srbije vjeruje da postoji mnogo stvari u kojim mogu unapređivati osnosi Srbije i Srpske, ali to mora da bude obilježeno vidljivim rezultatima.

“Srbija je zemlja koja vodi otvorenu, principijelnu i jasnu spoljnu politiku i želi da ona bude intenzivna i dinamična”, navodi on.

Selaković ocjenjuje da saradnje Srbije i BiH u narednom periodu mora da bude politika potpuno vidljivih rezultata, te da svi treba da budu efikasni i operativni.

“Moramo da imamo projekte. Ministarstvo pravde Srbije je, u tom smislu, prilično ograničeno u svojim nadležnostma, ali će pružiti podršku i doprineti jačanju pravnih mehanizama za ostvarenje takve saradnje”, izjavio je Selaković u intervjuu Srni.

Komentarišite

Your email address will not be published.