TV K3

android aplikacija

instaliraj

Atletičari Carig i Luke među prvim gay parovima koji su se vjenčali u Australiji

Atletičari Carig i Luke među prvim gay parovima koji su se vjenčali u Australiji

Dvojica australskih atletičara trkač Craig Burns i njegov partner Luke Sullivan među prvim su gay parovima u Australiji koji su se vjenčali nakon što je stupio na snagu zakon o istospolnim brakovima.

Zakon je usvojen 8. decembra, ali su se istospolni parovi mogli vjenčati tek od danas.

“Osjećamo se prihvaćenijim ovih dana. Ljudi samo žele jednakost. U prošlosti ste vidjeli promjenu prava za crnce u Americi pa i ovdje u Australiji kada žene nisu mogle glasati, tako da je napravljen veliki napredak u jednakosti”, rekao je Craig.

Carigov otac Rob kazao je kako on i njegova supruga nisu mnogo razmišljali o gay ili istospolnim vezama i njihovim pravima dok nisu saznali da je njihov sin gay.

“Razumijem zašto je Australiji trebalo toliko dugo da shvati i podrži istospolne veze dovoljno da podržev ovaj zakon, jer ako nisi direktno uključen u to, ne brineš i ne razmišljaš o tome”, rekao je Rob.

Drugi mladoženja Luke kazao je kako je presretan što je sa svojim partnerom mogao doživjeti sljedeći korak u iskazivanju ljubavi i stupiti u brak.

“Upoznao sam muškarca svojih snova i svog života i vjenčanje je prirodan korak. Želimo se vjenčati i slaviti s našom porodicom i prijateljima i doživjeti novu avanturu”, kazao je Luke.

Komentarišite

Your email address will not be published.