TV K3

android aplikacija

instaliraj

Antarktik ostao bez tri biliona tona leda od 1992. godine i još ga gubi

Antarktik ostao bez tri biliona tona leda od 1992. godine i još ga gubi

Najnovije analize promjena na Antarktiku otkrile su kako je najhladniji i najjužniji kontinent na Zemlji izgubio tri biliona tona leda u protekloj četvrtini stoljeća.

Zajedničkim naporima 80 naučnika širom svijeta, koji su koristili satelitske podatke kako bi procijenili masu i gubitak leda između 1992. i 2017. godine, izračunato je i kako je nivo svjetskog mora u proteklih 26 godina postao viši za 7,6 milimetara. Iako ovo ne zvuči mnogo, ono što ustvari zabrinjava jeste ubrzano topljenje leda na Antarktiku.

Prije 2012. godine godišnja stopa gubitka leda na Antarktiku bila je oko 76 milijardi tona, što predstavlja godišnji doprinos za povisivanje nivoa mora od 0,2 milimetara. Međutim, poslije 2012. dolazi do ubrzanog povećanja koje je godišnju stopu gubitka leda povećalo na 219 milijardi tona, a godišnje je nivo mora bio viši za 0,6 milimetara.

“Antarktik danas izaziva rast nivoa mora više nego u bilo kojem trenutku proteklih 25 godina. Ovi podaci moraju zabrinuti vlade u koje vjerujemo i koje trebaju štititi naše primorske gradove i zajednice”, kaže Andrew Shepher, naučnik s Univerziteta u Leedsu.

Gubitak leda najviše proizilazi iz brzog topljenja leda na zapadnom dijelu najhladnijeg kontinenta, a naročito na glečerima Pine Island i Thwaites. Zapadni dio Antarktika već odavno pokazuje znakove nestabilnosti i mogućeg raspadanja glečera. Kompjuterski model potvrdio je kako bi trebalo blizu 100 godina za dizanje nivoa mora za tri metra ukoliko se otopi zapadni dio Antarktika.

Komentarišite

Your email address will not be published.