Američki Senat nije podržao prijedlog zakona o abortusu

May 12, 2022, 7:00 am

Američki Senat nije izglasao zakon kojim bi se pravo na abortus, zaštićeno presudom Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejda, pretvorilo u federalni zakon.

Republikanci su “filibasterom” odnosno, pravom na neograničenu raspravu, blokirali glasanje o zakonu, čime su se jasno vidjele stranačke podjele koje postoje u vezi sa istorijskom sudskom odlukom i ograničenjima zakonodavne grane vlasti, prenosi Glas Amerike.

Bio je to pokušaj da se sačuva skoro 50 godina stara sudska presuda kojom se proglašava ustavno pravo na abortus, a kojoj sada prijeti ozbiljna opasnost da bude poništena u Vrhovnom sudu odlukom konzervativne većine.

Prije glasanja, nekoliko desetina demokrata iz Predstavničkog doma, pretežno žena, marširalo je od Predstavničkog doma do Senata skandirajući: “Moje tijelo, moja odluka”.

Oni su zatim ušli u salu Senata i tiho sjedili na mjestima za publiku dok su senatori raspravljali o pravu na abortus.

Prošlog septembra, Predstavnički dom je glasao 218 prema 211 da se usvoji prijedlog zakona o pravu na abortus skoro identičan senatskom prijedlogu.

Predsjednik SAD Džozef Bajden pozvao je Kongres da usvoji zakon kojim bi se zaštitile usluge abortusa za milione Amerikanki. Međutim, tijesna većina njegove stranke nije bila dovoljna da se prevaziđe filibaster republikanaca (pravilo kojim se u Senatu zahtijeva većina od 60 glasova da bi se okončala debata o većini pitanja i prešlo na glasanje).

Republikanci decenijama rade na tome da postave konzervativne sudije u Vrhovni sud i ukinu presudu Rou protiv Vejda, podseća Glas Amerike.

Svih 50 republikanaca glasalo je da se blokira glasanje o zakonskom predlogu a pridružio im se jedan demokrata, senator Džo Menčin.

U Kongresu se godinama vodi bitka povodom politike o abortusu ali je glasanje u srijedu, o zakonskom prijedlogu koji je usvojen u Predstavničkom domu, dobilo novu hitnost poslije objavljivanja nacrta mišljenja Vrhovnog suda koji pokazuje da većina sudija želi da ukine odluku “Rou protiv Vejda”, za koju mnogi smatraju da predstavlja zakon sama po sebi.

Vrhovni sud će svoju konačnu odluku objaviti tokom leta a sigurno je da će se njen efekat osjećati širom zemlje i u kampanji za izbore na kojima će se odrediti koja stranka kontroliše Kongres.

Mjere bezbjednosti bile su snažne na Kapitolu, gde je potpredsjednica SAD Kamala Haris predsjedavala Senatom, kao i ispred Vrhovnog suda gdje se od prošle nedjelje kada je procurio nacrt zakona svakodnevno okupljaju demonstranti.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *