Ambasada Turske u BiH: Erdoganova izjava je izmišljena

July 13, 2014, 3:27 pm

Podsjetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor prije dva dana objavili da je Erdogan navodno izjavio da se kune Alahom da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka, ambasador Erginaj u izjavi tvrdi da je riječ o lažnoj izjavi, što ne donosi ništa dobro BiH.

Ambasador Erginaj je naglasio da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika, da je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu i da želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao i da podržava BiH u cjelini, što je, kako je istakao, potvrđeno i tokom nedavnih poplava. “Večernji list” je, u izdanju za BiH, prije dva dana prenio navodnu Erdoganovu izjavu, koju su preuzeli gotovo svi mediji u regionu.

Izvodi Erdoganove izjave su objavljeni na nekoliko bošnjačkih sajtova.

“Turska ili Osmansko carstvo je svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predalo neprijatelju, Austrougarskoj, bez ikakve zaštite! To sebi nikad nismo i nećemo moć halaliti, ali onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Alahom da, kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH!”, navodno je rekao Erdogan.

Najprije je bilo najavljeno da će u Neumu od 14. do 19. jula biti održane pomorske vježbe turske mornarice, ali za sada o tome još nema zvanične saglasnosti u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *