TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ako dugo sedite i jedete slatko svaki dan možete da obolite od najteže bolesti

Ako dugo sedite i jedete slatko svaki dan možete da obolite od najteže bolesti

Bubrezi igraju esencijalnu ulogu u telu – proizvode crvena krvna zrnca, regulišu pritisak, eleminišu višak vode u organizmu i kontrolišu nivo minerala koji se nalaze u krvi. Zdravlje bubrega znači generalno dobro stanje tela. Upravo zato je važno da ove stvari ne radite kako bi bubrezi nastavili da bez problema obavljaju svoju važnu funkciju.

Ako često i dugo trpite i ne odlazite u toalet odraziće se na stanje bubrega. Na ovaj način se brže ramnožavaju bakterije što potencijalno može dovesti od upale urinarnog trakta, kao i infekcije bubrega.

Dugo sedenje

 Lekari apeluju da je fizička aktivnost jako bitan deo života modernog čoveka.

S obzirom da najveći deo poslova zahteva dugo sedenje, važno je da slobodan deo vremena provedete u šetnji ili na treningu. Šanse za oboljenja bubrega su povećena za 30 odsto, ako mnogo sedite i niste fizički aktivni.

Preterana upotreba lekova protiv bolova

 Često upotreba analgetika utiče na brzinu protoka krvu u organizmu što je u direktnoj vezi sa bubrezima koji imaju bitnu ulogu. Ako upotrebljavate mnogo lekova protiv bolova najbolje je konsultovati lekara kako biste dobili adekvatnu terapiju koja neće uticati na vaše bubrege.

Nedovoljan unos vode

 Voda pomaže bubrezima da proizvode urin kako bi se uklonili toksini iz organizma. Ukoliko ne pijete dovoljnu količinu vode na dnevnom nivou može doći do proizvodnje kamenja u bubregu. Preporučena dnevna doza vode je od 1.5 do 2 litra.

Izbegavajte sokove i zaslađene napitke

Prevelik unos mesa, šećera i soli

Ako ste zavisnici od slatke, zasoljene hrane i mesa, bilo bi poželjno da promenite svoje navike. Šećer utiče na povišen pritisak i povećeva rizik od dijabetesa, meso narušava PH vrednost, a zasoljena hrana otežava rad bubrega.

Blic

Komentarišite

Your email address will not be published.