TV K3

android aplikacija

instaliraj

Akademija za film i nauku najavila reforme u dodjeli Oskara

Američka akademija za film i nauku saopštila je večeras da će udvostručiti broj žena i predstavnika manjina za nominacije prestižnog Oskara do 2020. godine i odmah proširiti svoje rukovodstvo s tri nova člana Upravnog odbora.

Akademija za film i nauku najavila reforme u dodjeli Oskara

Predsednica Akademije Šeril Bun Azajk izjavila je da je takva odluka donesena poslije burne polemike i osuda, pošto drugu godinu zaredom, nijedan crni glumac ni glumica nisu nominovni.

Prema njenim riječima, Upravni odbor koji ima 51 člana, jednoglasno je usvojio niz reformi koje podrazumijevaju tri nova člana tog odbora, kao i ograničeno članstvo na period od deset godina.

Svjetski mediji i korisnici društvenih mreža su odmah po objavljivanju nominacija za Oskara 14. januara kritikovali izbor Američke filmske akademije koja je ponovo nepravedno izostavila glumce koji nisu bijelci.

Mnogi glumci, među kojima Džejda Pinket Smit i Vil Smit kao i reditelj Spajk Li najavili su bojkot ceremonije dodjele nagrada, 28. februara u Los Anđelesu ogorčeni zbog nedostatka rasne raznolikosti.

Britanska glumica Šarlot Rampling, koja je nominovana za Oskara u kategoriji najbolje glumice, jedna je od rijetkih koja je imala drugačiju reakciju od većine svojih kolega. Ona je danas ocijenila kao rasističku reakciju prema bijelcima odluku Spajka Lija da bojkotuje svečanu ceremoniju dodjele.

“To je rasizam ali na drugi način, prema bijelcima. Nikad se to ne može unaprijed znati, možda crni glumci nisu zaslužili da ove godine budu nominovani”, rekla je britanska glumica u intervjuu za francuski radio Evropa 1.

Šarlot Rampling je rekla da se ne slaže s Lijevim predlogom o uvođenju kvota prema kojima bi sve manjine bile zastupljene u dodjeli Oskara.

Li se založio za uvođenje kvota uz ocjenu da se ne može uvijek koristiti izgovor da neko nije “dovoljno kvalifikovan za nominaciju”.

“Јesam za kvote jer ne možemo stalno koristiti izgovor da nema dovoljno kvalifikovanih kandidata. To su gluposti”, rekao je Li.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.