TV K3

android aplikacija

instaliraj

Advokati ubijenih gardista otkrivaju oficira

Advokati porodica ubijenih gardista narednih dana otkriće ime oficira Vojske SCG koga smatraju ključnim svedokom tragedije na Topčideru.

Advokati ubijenih gardista otkrivaju oficira

Oni će prethodno od tužilaštva zatražiti da ga uvrsti među svjedoke i da bude saslušan pred Višim sudom u Beogradu.

Da je ovaj, nekada visokopozicionirani pripadnik vojske bio u kasarni Gardijske brigade, potvrdio je holandskom istražnom sudiji i haški pritvorenik Ratko Mladić. Na saslušanju o slučaju “Topčider“ nekadašnji komandant VRS je negirao svoju umiješanost u taj događaj, ali je naveo ime oficira koji je na dan ubistva boravio u objektu “Karaš“. Prema mišljenju advokata, njegov iskaz “mogao bi da bude ključan u rješavanju slučaja“.

“Ime ovog čovjeka nalazi se na spisku ljudi koji su bili pobrojani kao prisutni u kasarni kada se dogodila tragedija”, rekla je za “Novosti” Olgica Batić, advokat porodice Јakovljević. “Uz konsultacije sa porodicama, odlučili smo da ne iznosimo ime ovog oficira pre nego što tužilaštvu predamo zahtjev”.

O prisustvu tajanstvenog oficira u vrijeme ubistva gardista “šuška“ se već godinama, iako je spisak svih osoba koje su kritičnog dana bile u blizini objekta “Karaš“, makar na papiru, odavno zaključen.

“U jutarnjim časovima 5. oktobra 2004. godine u kasarnu je ušlo 16 osoba “, stoji u evidenciji ulazaka u “Karaš“. To su Dragan Sotirov, Marko Kovačević, Dragan Petrović, Vlada Mijailović, Miloš Aleksić, Boban Јanjić, Mile Kukulj, Dejan Pavlović, Ivan Pavlović, Milun Stojčić, Miodrag Stojanović, Nenad Ćosić, Boban Stamenković, Saša Veljković, Nebojša Velinović i Milan Milovanović.

 

Nakon ubistva, interesovanje javnosti bilo je upereno i na prisustvo civila Nenada Ćosića, sina tadašnjeg komandanta Gardijske brigade, pukovnika Radomira Ćosića. On je, naime, radio u kasarni u Topčideru, a poslije ubistva je odlukom tadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića prekomandovan. U središtu pažnje javnosti on se našao i skoro godinu dana poslije ubistva gardista, kada je uhapšen zbog pokušaja pljačkanja vojnog novca.

Istom odlukom, nedugo poslije ubistva, prekomandu su dobili i civili Ivan i Dejan Pavlović, koji su takođe bili u kasarni. Oni su u rodbinskoj vezi sa jednim visokorangiranim oficirom Vojske SCG.

Kovačević prvi stigao

Sudbinu civila na službi u vojsci Nenada Ćosića, kao i Ivana i Dejana Pavlovića, koji su poslije ubistva prekomandovani na nove dužnosti, podijelio je i stariji vodnik Marko Kovačević. On je prvi stigao do ubijenih gardista. Slučaj “Topčider“, prema nekim informacijama, njemu je promijenio život. Bio je izložen ogromnim pritiscima, a u danima koji su uslijedili doživeo je nekoliko prekomandi.

“Nakon što je svedočio na sudu, prišao mi je i rekao da trpi nevjerovatne pritiske da promeni iskaz “, kaže za “Novosti“ otac ubijenog Dragana, Јanko Јakovljević. “On je častan čovjek i njegov stav je bio da govori samo ono kako jeste. Odavno ga nisam vidio i ne znam gdje je, ali sam siguran da bi on mogao da kaže kome nije bilo u interesu da se otkrije istina”.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.