Ađijus u UN: Haški tribunal ispunio zadatke

Ađijus u UN: Haški tribunal ispunio zadatke

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus ocijenio je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je Tribunal ispunio svoje zadatke i da je donosio “nepristrasnu, nezavisnu i efikasnu pravdu za zločine koje su počinili pojedinci, a ne narodi ili vlade”.

“Ponosan sam da pred Savjetom bezbjednosti UN mogu da kažem – misija je ispunjena”, rekao je Ađijus, podnoseći posljednji izvještaj Haškog tribunala.

On kaže da su zadaci koji su im bili povjereni bili izazovni, ali da je Haški tribunal više puta dokazao “svoju otpornost i posvećenost pravdi”.

Ađijus je ocijenio da je formiranje Haškog tribunala bilo “prekretnica i jedan od trenutaka kojima se međunarodna zajednica može ponositi”.

“Da li smo mogli bolje, vjerovatno. Da li smo mogli biti efikasniji, rekao bih da. Da li smo imali izbor – živjeti sa alternativom da se ne učini ništa imalo bi mnogo mnogo veću cijenu”, rekao je Ađijus.

On ističe da bi neuspjeh Haškog tribunala značio i neuspjeh cijele međunarodne zajednice.

Ađijus kaže da završetak rada Haškog tribunala ne znači da je posao završen, jer veliki broj zločina treba da bude procesiran pred sudovima zemalja bivše Jugoslavije, prenose mediji.

On je pozvao UN da pomogu i podrže institucije i aktere na terenu, jer se “revizionizam i nacionalizam ne mogu ignorisati”.

“Odsustvo rata ne znači mir, posebno u BiH”, rekao je Ađijus.

Osvrćući se na samoubistvo hrvatskog generala Slobodana Praljka, nakon što mu je izrečena pravosnažna presuda za ratne zločine u BiH, Ađijus je rekao da nesrećni događaji posljednjih dana rada Tribunala ne treba da zasjene rad i zaostavštinu suda i da posebno zabrinjava “što neki pokušavaju iskoristiti tu situaciju”.

On ocijenio da je Tribunal “svjetionik nade u borbi protiv nekažnjenosti za masovne zločine”.

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.