Pirot: Bijesni građani protestuju zbog ubistva Sanje

March 18, 2023, 11:35 am

Građani Pirota, uznemireni ubistvom sugrađanke Sanja Manoilov, koju je ubio osuđeni progonitelj Miroslav Marković, odlučili su da izađu na ulice grada i izraze nezadovoljstvo radom institucija, koje nisu spriječile ovaj femicid.

Podsjetimo, Sanja je ubijena 5. marta u jutarnjim satima nasred ulice u centru Pirota.

Ubio ju je Miroslav, koji je prošle godine osuđen za njeno proganjanje i kažnjen samo novčano, sa 100.000 dinara.

U međuvremenu, Miroslav je ponovo optužen za proganjanje žene, ali on ni dana nije proveo u pritvoru.

Njegovo proganjanje je eskaliralo i završilo se ubistvom žene, koja je pomoć tražila od institucija, ali je nije dobila.

S obzirom na to da je Osnovni sud u Pirotu odbio pritvor za Miroslava i isti sud ga je osudio samo novčano, građani Pirota se okupljaju ispred suda i Centra za socijalni rad i traže odgovornost institucija.

Blic je danima unazad izvještavao o ovom slučaju i pokušao da dobije odgovore i pravna obrazloženja od suda, ali nažalost nisu uspjeli.

Osnovni sud u Pirotu nije raspoložen da odgovori medijima, već su istakli kako “sudija nije dužan da objašnjava svoja pravna shvatanja”.

– Sanjina djeca su ostala bez majke, majke koja je svirepo ubijena, a koja je 9 puta tražila pomoć i zaštitu od institucija. Odgovorni ljudi u institucijama imaju svoja imena i prezimena. Očekujemo istragu koja će pronaći krivce koji će snositi posljedice. Institucije su zakazale kada su trebale da Sanji zaštite život, institucije ne smiju da zakažu sada kada treba da pronađu i kazne sve one koji su odgovorni – naveo je Aktiv žena Udruženja Glas Pirota.

Kako su najavili, mirne proteste će organizovati sve dok to bude bilo potrebno – dok se odgovorni ne kazne.

(Srpskainfo – FOTO: PRIVATNA ARHIVA)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *