Došao sam da utješim, ali sam utješen Vašom vjerom

May 10, 2022, 7:08 pm

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da se u Trebinju raduje ljepoti blažene Hercegovine, zemlje Svetog Save, Svetog Vasilija i bašte vladike Atanasija.
Srpski patrijarh je, obraćajući se u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje se okupio veliki broj vjernika, rekao da je došao u Trebinje sa mišlju da utješi, ali da je on utješen vjerom naroda.

“Došao sam da utešim, međutim utešen sam verom vašom, jer kako kročih ovde razumeo sam šta znači da je svet stvoren da bude crkva. Evo zemlje svete, evo Hercegovine”, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je rekao da je utješen činjenicom da je u Hercegovini sve crkva.

“Vi ste, pre svega, crkva, ali je crkva i kamen i Trebišnjica zbog korena koji je zasadio Sveti Sava, nastavio Sveti Vasilije i svi potonji episkopi”, naglasio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je poželio da Gospod u nemirnim vremenima blagoslovi sve ljude, da ljudi svojim grijehom ne sprečavaju Božiju blagodat da djeluje.

“Da Gospod Bog da da mir siđe na celi svet, da razumemo da smo jedni drugima potrebni, da pokažemo elementarno smirenje”, poručio je patrijarh.

Patrijarh je rekao da je, ušavši u Hercegovinu, ušao u ogroman svetostavski hram, koji je 1219. godine zasadio Sveti Sava.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u prvu kanonsku posjetu Trebinju, gdje ga je dočekalo mnoštvo vjernika.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *