Dodik u Grčkoj na Delfi ekonomskom forumu

May 14, 2021, 6:18 am

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Atini, gdje će danas učestvovati na šestom Delfi ekonomskom forumu.

Dodik je juče razgovarao sa najvišim zvaničnicima Grčke. Sa premijerom Krijakosom Micotakisom razgovarao je o političkim i ekonomskim temama, istakavši da je BiH podijeljeno društvo i da su visoki predstavnici svojim odlukama razorili Dejtonski sporazum. Zahvalio se za podršku i za činjenicu da Grčka nije pristala da bude dio snaga koje su bombardovale u okviru NATO pakta Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini.

Što se tiče ekonomskih tema, Dodik ocjenjuje najvažnijim dogovor da turisti iz BiH u Grčku ulaze na način na koji to čine turisti iz Srbije – uz negativan pi-si-ar test ili sertifikat da su vakcinisani.

Dodik i predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu razgovarali su o posljedicama pandemije virusa korona i izrazili nadu u brzi povratak u normalnost, što bi omogućilo i ekonomski oporavak. Istaknuti su odlični bilateralni odnosi, naglašavajući da postoji više mogućnosti za njihovo dalje jačanje, posebno u oblasti ekonomije.

Dodik je razgovarao i sa predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom i ministrom inostranih poslova Nikosom Dendijasom.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se u Atini i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

(Tekst i foto: RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *