Izraelski draguljar proizvodi zaštitnu masku vrijednu čak 1,5 milion dolara

August 12, 2020, 7:07 am

Osamnaestokaratnu masku od bijelog zlata ukršavat će 3.600 bijelih i crnih dijamanata s efikasnim N99 filterima na zahtijev kupca, saopćio je kreator maske Isaac Levy.

Levy, vlasnik kompanije Yven, kazao je da kupac ima dva zahtjeva – da bude dovršena do kraja godine i da bude najskuplja u svijetu. Drugi uslov, kazao je, “najlakše je bilo ispuniti“.

On je odbio identifikovati kupca, ali je kazao da je to kineski poslovni čovjek koji živi u Sjedinjenim Državama.

Glamurozna maska mogla bi unijeti izvjesnu ekstravaganciju u zaštitnu opremu koju je sada obavezno nositi na javnim mjestima u brojnim zemljama. Sa svojih 270 grama težine, ona je, međutim, skoro 100 puta teža od tipične zaštitne maske – i vjerovatno neće biti praktična oprema za nošenje.

Tokom intervjua u svojoj tvornici u blizini Jerusalema, Levy je prikazao nekoliko komada svoje maske, pokrivene dijamantima.

“Novac ne kupuje sve, ali može kupiti veoma skupu masku protiv COVID-19, i onaj ko je kupi mogao bi hodati s njom kako bi privukao pažnju. On bi trebao biti vrlo sretan s njom”, kazao je Levy.

Takva ekstravagantna maska također bi mogla i poslati pogrešnu poruku u vrijeme kada su milioni ljudi širom svijeta ostali bez posla i prolaze kroz ekonomske poteškoće. Levy je kazao da je, iako neće lično nositi tu masku, zahvalan zbog prilike koju pruža.

“Sretan sam što je ova maska omogućila dovoljno posla za naše radnike i što će im omogućiti zaštitu radnih mjesta u veoma izazovnim vremenima s kojima se suočavamo upravo sada”, kazao je on, prenosi Associated Press.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *