Prodanović: Nema razloga da se dovodi u pitanje održavanje izbora

June 30, 2020, 7:08 am

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da nema razloga da se dovodi u pitanje održavanje lokalnih izbora u BiH ove godine, jer su neophodna sredstva za njihovo finansiranje projektovana u budžetu.

Prodanović je naglasio da je sada odgovornost na Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

On je rekao da je pred BiH mnogo posla, te da vjeruje da će budžet institucija za ovu godinu, kao jedan od trenutnih prioriteta, biti usvojen u parlamentu BiH.

– Sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 7. jul, dok bi Dom naroda trebalo da zasjeda dan kasnije o temi budžeta za ovu godinu. Za sada se može čuti da će taj dokument biti usvojen po hitnom postupku. Mi smo saglasni da ga podržimo i u jednoj i drugoj proceduri – izjavio je Prodanović za Glas Srpske.

 

Prema njegovim riječima, u Prijedlogu budžeta je urađeno ono što se moglo uraditi u ovoj situaciji, a to je da se oko 40 miliona KM uštede usmjeri na saniranje posljedica virusa korona.

 

– Bilo bi značajno da što prije bude usvojen budžet da bi se do kraja godine moglo raditi i uraditi što je planirano u tom redukovanom budžetu. Ako bude išlo po hitnoj proceduri, to je princip “uzmi ili ostavi”. Riječ je o prijedlogu koji je usaglašen i u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, tako da vjerujem da ima dovoljnu podršku u parlamentu BiH – rekao je Prodanović.

On je dodao da je parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između parlamenta BiH i Evropskog parlamenta važno tijelo, te da treba da ga potvrdi i Predstavnički dom iduće sedmice.

Prema njegovim riječima, nakon toga će taj odbor biti konstituisan i usvojen poslovnik o radu, čime će biti ispunjen i jedan od 14 prioriteta iz posljednjeg izvještaja za BiH.

– Sada bi trebalo da se fokusiramo na još dodatnih sedam prioriteta koji bi trebalo da budu realizovani do kraja oktobra. To su mahom izmjene zakona, nakon čega će izvještaj biti dostavljen Evropskoj komisiji da bi na osnovu toga dala mišljenje – rekao je Prodanović.

Prodanović je naveo da BiH treba status kandidata za članstvo u EU, te da postoji konsenzus ključnih političkih aktera da ova pitanja budu riješena u ovom relativno kratkom roku.

(Srna – Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *