Banja Luka: Neopodna hitna reforma Instituta za nestale BiH (VIDEO)

February 17, 2020, 2:43 pm

Od početka rada Instituta za nestala lica BiH 2008. godine opstruiše se proces traženja nestalih Srba zbog čega je neophodnja njegova reforma, odlučni su iz organizacija koje se bave procesom traženja zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS. Poručuju da nema više vremena za čekanje a pomoć su zatražili i od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH s kojim uskoro treba da se sastanu.

Iako je Institut za nestala lica BiH formiran prije 12 godina procesom traženja nestalih i dalje upravlja Međunarodna komisija za traženje nestalih čime se nanosi direkta šteta srpskim porodicama, tvrde iz Republičke organizacije za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica. Zato zahtjevaju hitnu reformu Instituta.

S njim se slaže i Milka Kokot iz Istočnog Sarajeva koja već 25 godina traži brata i oca koji su 1995.godine ubijeni u Sarajevu. Ona je apelovala na vlasti i RS i BiH da se smiluju i njoj i porodicama koje traže svoje najmilije da im pomoglu te da se više ne zataškavaju zločini počinjeni nad Srbima.

Kako bi ubrzali proces traženja srpskih žrtava iz Republičke organizacije zarobljenih, i poginulih boraca i nestalih civila zatražili su pomoć od Savjeta ministara koji je osnivač Instututa za nestala lica BiH. Na sastanak s presjedavajućim SM, Zoranom Tegeltijom, ići će s jasnim zahtjevima.

Do 2008. godine Republika Srpska je identifikovala oko 3.500 hiljade nestalih. Od kada je formiran Insitut za traženje nestalih BiH identifikovano  je nekoliko stotina nestalih Srba, dok se za više od 1.600 njih i dalje traga. Sa današnjeg okruglog stola o zastoju u procesu traženja nestalih lica iz Republike Srpske komentarisali su i najave vlasti Kantona Sarajevo o ekshumacijama srpskih grobalja što je, kako su rekli, samo način da se riješe svih Srba iz FBiH, pa čak i onih mrtvih.

(TV K3 – Foto: Arhiva/Ilustracija) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *