Derventa:Udruženje logoraša obilježilo krsnu slavu Svetog velikomučenika Avakuma (VIDEO)

December 30, 2019, 2:11 pm

Polaganjem vijenaca na Spomen –kompleksu na Čardaku kao i pomen-parastosom,čuva se uspomena na sve strahote kroz koje su derventski logoraši prošli.Održava se tužno sjećanje i na sve zvjerski mučene,zarobljene,ubijene…Da i naredna pokolenja,potomci sadašnjih logoraša čuvaju uspomene i nastave tradiciju obilježavanja značajnih datuma za ovu populaciju-želja je i namjera derventskog Udruženja.

Da im je neko tad,prije skoro tri decenije rekao će na istom mjestu gdje su mučki zlostavljani i mučeni ,slaviti i radovati se životu,nebi vjerovali.Derventske logoraše vjerovatno muče sjecanja dok ulaze u današnji Centar za kulturu a nekadašnji Dom JNA.Ali,živi su.

Živi i nezadovoljni.Knežević kaže da još niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti.Neko je morao narediti sva ta zvjerstva.Da regularna hrvatska vojska iz Slavonskog uđe u Bosanski Brod,da pali i ubija,da svoj ubilački pohod nastavi put Dervente,objašnjava Knežević.

Okupljanje u povodu krssne slave ,logoraši su iskoristili I da se osvrnu na dešavanja oko izbora u Savezu logoraša RS.Naime,osam Udruženja logoraša Saveza logoraša Republike Srpske iz Modriče, Šamca, Broda, Dervente,Višegrada,Doboja i Laktaša I Korot Varoša ne priznaje rezultate izbora u Savezu Logoraša Republike Srpske održane u 5. oktobra, niti priznaje Anđelka Nosovića za predsjednika Saveza logoraša. Izbornu Skupštinu smatraju  nelegalnom i nezakazanom.

Kao razloge svog nezadovoljstva,između ostalog, logoraši iz pomenutih Udruženja navode da Skupština Saveza logoraša i ovaj put nije donijela odluku o održavanju izbora u skladu sa članom 24.Statuta Saveza koji određuje da „ datum izborne sjednice Skupština zakazuje ne ranije od tri mjeseca od pripremne sjednice Sklupštine“, a  broj delegata Skupštine Saveza nije u skladu sa članom 19.Statuta Saveza koji predviđa da „Udruženja koja imaju do 200 članova daju jednog delegata a udruženja koja imaju preko 200 članova daju dva delegata“.Prema Statutu nijedno udruženje Saveza ne može imati više od dva delegata u Skupštini a na ovim izborima Banja Luka je imala osam delegata, Trebinje,Bratunac i Ugljevik po pet delegata a Sarajevo koje nema registrovano udruženje u sudu, je imalo četiri delegata.To znači da su od ukupno 14 udruženja članica Saveza Logoraša,navedena pet udruženja imala 27  od ukupno 50 delegata Skupštine a ostala 9 udruženja  imala ukupno 23 delegata.

TV K3

  http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *