SPKD “Prosvjeta” Teslić: projekat “Ćirilica je naše pismo” (VIDEO)

August 30, 2019, 6:45 pm

SPKD ”Prosvjeta” Teslić pokrenulo je projekat pod nazivom ”Ćirilica je naše pismo”. Cilj je skrenuti pažnju na problem sve manje upotrebe ćirilice i naglasiti značaj i vrijednosti ovog pisma.

Cijeneći da je ćirilica kao pismo nedovoljno zastupljena u upotrebi i primjeni Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” u Tesliću pokrenulo je projekat okvirnog naziva ”Ćirilica je naše pismo”. Prvi čovjek ovog društva Aleksa Kasapović ističe da je zbog sve manje upotrebe ćirilice uveliko zabrinut, te s te strane osjeća obavezu da ozbiljno poradi na tom pitanju, jer je to ujedno i velika zadaća Prosvjete kao društva. Naglašava da upotreba jezika i pisma zauzima jedno od centralnih mjesta u srpskom nacionalnom identitetu, a ujedno je i ustavno pitanje.

Ćirilica je osveštano pismo. Ćirilicom su potpisani svetitelji, ukrašeni manastiri, dok miroslavljevo jevanđelje koje potiče iz 12. vijeka predstavlja najvredniji spomenik srpske nematerijalne kulture, ističe Kasapović. Mišljenja je da je ćirilica umjetnost, jer se nijednim drugim pismom ne može oslikavati pisani tekst kao ćirilicom. Stoga će, kaže, pri Prosvjeti, a u sklopu projekta ”Ćirilica je naše pismo” biti pokrenuta škola ćirilične kaligrafije.

Građani uglavnom podržavaju projekat Prosvjete u zaštiti i promociji ćirilice kao pisma.

U sklopu projekta ”Ćirilica je naše pismo” postavljeno je nekoliko reklamnih panoa koji upozoravaju na potrebu očuvanja i zaštite, odnosno veće upotrebe ćirilice u svakodnevnom životu, a planirano je i zvanično obraćanje lokalnom parlamentu, poručili su iz SPKD ”Prosvjeta”.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *