Vigemark: EU zali sto nije doslo do imenovanja mandatara SM (VIDEO)

August 21, 2019, 2:21 pm

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj nije bilo izjašnjavanja o ANP niti o mandataru Savjeta ministara situaciju u BiH komentarisao je i šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunar Vigemark.

On je rekao da su za BiH važne i NATO i EU integracije ali i istakao da podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači članstvo u NATO u ovom trenutku.

Naveo je i da EU žali što na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Savjet ministara. Šef Delegacije EU danas je u Banjaluci učestvovao u dijalogu s novinarima o evropskom putu BiH te pitanjima slobode medija, okupljanja i vladavine prava.

EU je žao što juče nije imenovan mandatar Savjeta ministara . Iako je to pitanje povezano i sa pričom o NATO savezu, za EU je važno da se oba procesa mogu odvijati nesmetano i u ovom trenutku niko ne govori o članstvu, naveo je šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunar Vigemark.

Vigemar smatra da je potrebno da politički lideri u BiH konačno stanu na loptu jer je prošlo više od deset mjeseci a vlast još uvijek nije formirana i mora se misliti na opšti interes građana u oba entiteta. A nedavni sporazum o principima formiranja vlasti, koji su postigli lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, jeste dobar osnov i kada se formira vlasti na njima je da implemeniraju taj, kako je istakao, načelni dogovor.

BiH jeste dio EU i važno je da se to pitanje riješi što prije, kaže Vigemark koji naglašava da je za EU važno da će mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU doći na dnevni red, a u tom trenutku biće posmatrano da li je formirana vlast u zemlji i da li ona može nastaviti da vodi Bih evropskim putem.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *